Свежа спаначена торта с малиново кули и лимонов кърд

Това е една много лека и свежа торта. С изключително балансирани вкусове. Не случайно се е наредила сред любимите ми и допада на всички, които са я опитвали. А естествените ярки цветове я правят да изглежда още по-привлекателна и апетитна.

🍰 Продукти за блат – 25см:

6 яйца;

280 г захар;

380 г брашно;

20 г бакпулвер;

120 г олио;

100 мл прясно мляко;

160 г спанак;

По желание може да сложите 100 г смлян шамфъстък или друг вид ядки.

Начин на приготвяне:

Първо се разбиват яйцата и захарта до пухкав крем. В блендер се разбиват олиото, млякото и спанака, така че спанакът напълно да се смели. Получената смес се прибавя към разбитите яйца и внимателно се разбърква до еднородност с помощта на шпатула. Брашното и бакпулверът се пресяват и на два приема се добавят към останалата смес, като след всеки един се разбърква внимателно с шпатула до пълното усвояване на брашното. Форма за печене с високи стени се намазнява и поръсва с брашно или се покрива с хартия за печене, за да не залепва. Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята на 170℃ фурна с вентилатор до лек загар на блата и до суха клечка при проверка (минимум 35-40 минути). Оставя се за 2-3 минути и след това се изважда върху метална решетка за да изстине. Най-добре е да се опакова в стреч фолио, да се остави за една нощ в хладилник и да се разреже на следващия ден. Обикновено разделям блата на 3 части, като 1 блат ми е около 1.5 см.

Ако ви останат изрезки от блата, може да ги замразите във фризер или да направите кейк попсове.


🍰 Малиново кули – за ринг 23см

300 г малини;

150 г захар;

150 г вода;

12 г желатин (разтворен в 70 мл вода)

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина във водата (70 мл). Кипваме малините със захарта и водата за 3 мин. и ги сваляме от котлона. След 2-3 мин. добавяме набъбналия желатин. Минаваме сместа през цедка (ако не искате да има семенца от малините), покриваме ринг (23см) със стреч или алуминиево фолио и я изливаме вътре. Изчакваме малко да се охлади и прибираме във фризер или хладилник за да стегне.


🍰 Лимонов кърд – за ринг 23см

2 големи лимона;

84 г масло;

200 г захар;

2 яйца;

2 жълтъка;

1 пакетче желатин (10 г)

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина във вода (60 мл). Яйцата се разбиват леко със захарта до светла пяна. Добавя се мекото масло, сокът и кората на лимоните, варим на слаб огън или водна баня до сгъстяване (докато започне да бълбука). Сваляме от котлона. Желатинът се разтваря на водна баня, добавя се към сместа и се прецежда. Покриваме ринг (23см) със стреч или алуминиево фолио и я изливаме вътре. Изчакваме малко да се охлади и прибираме във фризер или хладилник за да стегне.


🍰 Крем с маскарпоне и крема сирене:

700 г крема сирене;

700 г маскарпоне;

400 г течна сметана;

350 г пудра захар;

250 г пресни малини, които се поставят цели при сглобяването на тортата.

Начин на приготвяне:

Всички продукти (без малините) се слагат в купа и се разбиват до хомогенна смес. Получава се хубав, гъст крем.


🍰 За сиропиране:

Сиропирайте спрямо вашите вкусови предпочитания. Може да използвате компот, мляко, да кипнете малко малини и да ги прецедите, да добавяте кафе, ликьор, есенции. Ако искате по-неутрален вкус:

160 мл мляко;

2 с.л. захар;

Затопляте млякото със захарта и разбърквате, докато захарта се разтвори напълно.


Сглобяване на тортата:

  1. Върху подложка за торта се слага малко от основния крем в центъра й. Отгоре се поставя първият блат – 25см. Сиропира се. Стяга се с регулируем ринг, като от вътрешната му страна се поставя ацетатна хартия с височина около 16см, за да се повдигнат стените на ринга.
  2. Нанася се един слой от основния крем (с маскарпоне и крема сирене) и с помощта на пош се нанася около 1 см борд от крема по външната част на блата, където да легне предварително подготвеното и замразено (или добре охладено и напълно стегнало) малиново кули, което е с диаметър 23см.
  3. Отгоре се покрива със слой от основния крем.
  4. Поставя се втори блат. Сиропира се.
  5. Нанася се един слой от основния крем (с маскарпоне и крема сирене) и с помощта на пош се нанася около 1 см борд от крема по външната част на блата, където да легне предварително подготвеният и замразен (или добре охладен и напълно стегнал) лимонов кърд, който е с диаметър 23см.
  6. Покрива се със слой от основния крем. Отгоре се нареждат пресните малини.
  7. Поставя се третият блат.

Така сглобената торта се поставя за една нощ в хладилника, за да стегне хубаво.

На другия ден се измазва с желания крем.


Аз съм измазала с швейцарски меренг по тази рецепта:

🍰 Швейцарски маслен крем:

150 г белтъци;
200 г захар;
300 г масло;
кората на 1 лимон;
1 ч.л. лимонов сок;
1 щ. сол

Начин на приготвяне:

В купа на водна баня слагаме белтъците, захарта, солта и лимоновия сок. Разбъркваме ги постоянно с тел в продължение на 5 мин. или докато белтъците достигнат 70 градуса, след което ги прехвърляме в студена купа. Разбиваме ги с миксера на висока скорост за 8-10 мин. или докато белтъците станат лъскави  и се оформят връхчета. Покриваме купата със свежо фолио и я оставяме в хладилника за 10-15 мин. да се охлади белтъчния крем. След това започваме да ги разбиваме с миксера на бавна скорост и прибавяме на части маслото на стайна температура и лимоновата кора (ако искате да оцветите крема, сложете от сладкарската боя и разбъркайте). Готовият крем прехвърляме в пош и го оставяме в хладилника да се охлади за 10 мин.


Понякога над слоя с малиновото кули, добавям един слой малинов мус – 23 см. Него приготвям по следната рецепта:

Малинов мус с маскарпоне:

75 г маскарпоне;

200 г течна сметана;

60 г захар;

150 г пюрирани малини;

8 г желатин

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в хладка вода (50 мл) до набухването му. Нагряваме пюрето със захарта до 80℃ (не се оставя да завира), добавят се желатинът. Разбърква се хубаво и сместа се оставя да се охлади. Маскарпонето се разбива и се добавя към вече охладената смес (до около 35℃). Накрая се разбива течната сметана до твърди върхове и се обединява с останалата смес.


Тази торта стои стабилно и е подходяща за обличане с фондан. Ето и част от тортите, които съм правила по тази рецепта:

Коментари

    1. Здравейте, блатът се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 С, но точно време, няма как да Ви кажа, тъй като зависи от много неща – фурна, диаметър на блата, та дори и от това как Ви се е получила сместта за блата. Наблюдавайте го и като започне леко да се зачервява, може да проверите с клечка дали се е изпекъл. Минимум 35 минути. Този блат може да се пече и в правоъгълната тава на фурната и да се завива на руло. В този случай, ще са необходими някъде около 15-тина минути.

  1. Здравейте . Прекрасна торта . Искам да попитам , спанака суров ли се пюрира с олиото и млякото. Благодаря

    1. Здравейте, да – суров е. Измивате си го, почиствате го от големите жилки (ако има такива) и го слагате в пасатора, заедно с олиото и млякото.

  2. Здравейте.
    А ако фурната няма вентилатор ще има ли ороблем при изпичането на блата?

  3. Здравейте! При ринг 25см с каква височина се получава тортата? Благодаря ви!🍀

    1. Здравейте, няма как да ви кажа точна височина, тъй като тази торта има доста компоненти и всеки може да даде някакво отклонение, но се получава висока торта – може би между 13-16см.

  4. Здравейте, ще правя тортата за рожденноя ден на дъщеричката ми. Въпроса ми е мога ли да изпека 3 отделни блата, тъй като ми е трудно с рязането, винаги ги изкривявамя.

    1. Здавейте,

      Няма проблем да изпечете три отделни блата, просто ще им нужно по-малко време за печене. Разделете сместа на три и печете на 170 градуса около 15-20 мин. Ще трябва да проверявате дали е готов до суха клечка.

    2. Здравейте,

      Няма проблем да изпечете три отделни блата, просто ще им нужно по-малко време за печене. Разделете сместа на три и печете на 170 градуса около 15-20 мин. Ще трябва да проверявате дали е готов до суха клечка.

  5. Здравейте, кулито и лимоновият кърд могат ли да се направят няколко дни предварително, и трябва ли да са замразени или само охладени? Благодаря!

    1. Здравейте, аз напоследък ги правя ден преди да сглобявам тортата и ги държа в хладилник, но ако си ги замразите, няма да имате никакъв проблем според мен.

  6. Здравейте. Ако заменя малините с ягоди в кулито пропорците ще си останат ли същите?

    1. Здравейте, аз съм ги заменяла и запазвам пропорциите. Единствената разлика е, че когато го правя с ягоди, първо пасирам ягодите и след това ги кипвам.

  7. Здравейте, аз искам да попитам каква точно сметана използвате за кремовете?

  8. Здравейте,
    Много приятна торта изглежда и съм решила да я пробвам. Може ли да ми кажете като ще я обличате с фондан с какво я измазвате тортата?

    1. Здравейте,

      Обикновено използвам този крем за под фондан, защото ми е по-стабилен: http://cake.bg/%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b8/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/
      Иначе някои измазват и с швейцарски меренг. Рецептата я има към тази торта.

  9. Здравейте! Дали бих могла да заменя малините с боровинки? Запазвам ли пропорциите и дали ще си подхожда?

    1. Здравейте, не съм опитвала с боровинки, но съм опитвала с ягоди и запазих пропорциите. С тях се получи идеално. Предполагам, че и с боровинки ще се получи. Единствено ще трябва може би добре да се прецедят, защото може да се усещат люспите ми.

  10. Здравейте, бих искала да опитам да направя малиновото кули и малиновия мус, както сте показали на снимката. Въпросът ми е как точно сте ги направили, за да не се смесят. Първо се прави муса, охлажда се и след това се слага кулито ли, и ако кулито е топло има ли опасност да разтопи муса. Или е най-добре да ги направя в отделни съдове.
    Благодаря много!

    1. Здравейте, задължително трябва да са охладени. Вариантите са няколко: 1. Да си ги направите поотделно, като трябва да са много хубаво стегнали, за да може да ги пренесете върху тортата или 2. Обличате основата и леко странично регулируем ринг с алуминиево фолио, така че ако излеете течност, тя да не изтече. Така опакованата форма задължително трябва да се постави върху твърда подложка (основа), за да има как да я местите и пренесете до хладилник впоследствие. Приготвяте си муса и го изливате във формата. Прибирате го в хладилника да се охлажда и стяга. Приготвяте си и малиновото кули и го оставяте на стайна температура да се охлажда. Когато мусът е напълно стегнат, а малиновото кули напълно изстинало(но не трябва да е тръгнало да стяга), го изливате върху муса и отново прибирате в хладилника за да стягат. Може да ги прибирате и във фризер, за да ускорявате процеса на стягането, но само, ако може да ги поставите на равна основа, в противен случай, рискувате да ви се наклонят на една страна и да се изкриви слоят. Преди да тръгнете да ги пренасяте върху тортата, трябва да са напълно стегнати, за да успеете да ги прехвърлите върху тортата. Дано да успях да ви обясня разбираемо. Успех!

  11. Здравейте, малиновия мус без желатин би ли се получил стабилен като основния крем.

  12. Здравейте, направих тортата и стана страхотна! Благодаря ви за споделената рецепта!

  13. Здравейте, миналата година правих тортата и станс страхотна , беше без малиновия мус. Тази година искам да я направя без лимоновия слой и с муса. Въпроса ми е- тъй като направих малиновото кули и го замразих , като направя муса и той стегне ще има ли проблем да ги сложа едно върху друго или ще трябва да замразя / размразя някое?

    1. Здравейте, мусът има въздушна текстура и е по-добре да го замразите, за да го поставите върху кулито, иначе ще ви е трудно да го прехвърлите.

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *