Торта Къпкейк

Стартирам публикацията с това, че дизайнът на тази торта не е мой, а на Dee’s Sweet Surprises. Преди време случайно попаднах на нейната торта, вдъхнови ме и ми се прииска да я направя някой ден. Това лято реших да изненадам зълва ми с торта за рождения й ден и моментът на тази торта настъпи. Определено представляваше предизвикателство за мен, заради неправилната й форма. Честно казано си нямах идея как да я направя и какво ще се получи. Открих малко напътствия в интернет и се захванах за работа.

Първо изрязах две картонени подложки с диаметри 16 см и 14 см.

За направата на тортата ми бяха нужни 14 блата с височина около 1 см всеки.

За долната часта на къпкейка (мъфина):

7 блата с диаметър 16 см;

1 блат с диаметър 14 см.

За горната част:

 3 блата с диаметър 16 см;

 3 блата с диаметър 14 см.

 

 

Долният етаж оформих по следния начин: поставих по-голямата картонена подложка най-отдолу, върху нея 7-те блата с диаметър 16 см, над тях 1 блат с диаметър 14 см и накрая по-малката подложка. Започнах да изрязвам блатовете от горната подложка към долната под ъгъл, за да придобие трапецовидна форма.


Горният етаж моделирах по идентичен начин, с тази разлика, че го заоблих малко повече, тъй като финално трябваше да има формата на полукълбо. За да придобие този вид, от смес за кейк попс (използвах изрезките от блатовете за сместа), оформих малко калпаче за върха на горната част.

Тортата направих с два вида крем: крем “Маскарпоне” и Бананов крем с орехи, като добавих и сезонни плодове (малини и боровинки). Сглобих двата етажа и стегнах долния етаж с помощта на ацетатни листове и опаковъчно фолио, а горния само с опаковъчно фолио. Така опаковани престояха в хладилник една нощ.


На сутринта започнах с измазването на тортите. Масленият крем направих по тази рецепта. Използвам въртяща се стойка за торти, която ми е много полезна.

Обърнах долния етаж на тортата върху поставка за торти, така че по-тясната част да мине отдолу, а по-широката да е отгоре (както изглеждат мъфините).

Измазах първия етаж, като в горната част на тортата умишлено оставих излишното количество крем по ръбовете. Поставих тортата да стегне за известно време в хладилника и след това внимателно изрязах с нож излишното количество крем, за да са по-остри ръбовете.


Измазах и втория етаж. Прибрах го да стегне в хладилника и след това с помощта на ацетатен лист го загладих.

Когато тортите са добре измазани, отново се прибират в хладилника за поне няколко часа (когато разполагам с време, престояват за една нощ).


Следващата стъпка е покриването с фондан.

Използвах бял и черен фондан, като част от белия фондан оцветих в два нюанса розово (бледо и по-тъмно розово). С бледо розовото покрих втория етаж на тортата, а с по-тъмното направих панделката и цветето.

Първи етаж

За него ми бяха нужни бял и черен фондан.

Започвате с измерването на височината на етажа (при мен беше 10 см.), след което пресмятате обиколките на най-тясната и най-широката част на тортата по формулата:

Обиколката =π× диаметър (π  3.14).

Горната част на тортата беше с диаметър 16 см, а долната – 14 см, съответно обиколките бяха ≈ 50.24 (16*3.14) и 44см (14*3.14).

Определяте колко широки искате да са напречните ленти, с които ще покриете етажа и пресмятате колко ленти ще са ви нужни. Аз определих ширина 1.7 см, съответно разделих 50.24/1.7=30, или получих, че ще са ми нужни 30 ленти (15 бели и 15 черни), за да покрия първия етаж. Тъй като тортата в долната част е по-тясна, разделих обиколката й на броя ленти: 44/30=1.5 см. Следователно лентите в горната част трябваше да са с ширина 1.7 см, а в долната – 1.5 см.

Разточих две ивици фондан в бяло и черно, от които изрязах ленти с дължина 25 см и ширина 10 см. Поставих лентите една върху друга, като предварително напудрих добре с нишесте, за да не залепнат една за друга. Разграфих ги в горната и долната част през стъпка 1.7 и 1.5 см, редувайки ги и ги изрязах, като получих 30 ленти (15 бели и 15 черни).

С помощта на малко вода и четка залепих лентите към тортата, редувайки цветовете.


Втори етаж

Първо си оформих на ръка един по-дебел фитил фондан, който усуках по повърхността на втория етаж. След това си разточих на тънко фондан, с който покрих горния етаж. Внимателно с ръка притиснах разточения фондан по контурите на шнура, за да ги очертая добре. Трябва да се внимава да не разкъсате фондана.

Поставих подпори в долния етаж и сглобих тортата.

Оформих още един по-тънък шнур, който прокарах по ръба на първия етаж, на границата между двата етажа, който да наподобява крем. Оцветих го със златна сладкарска боя.

Разтопих малко бял шоколад на водна баня и залях леко върха на тортата с него, така че да се стече надолу. Изчаках го да стегне и го оцветих със златна боя.

Моделирах на ръка от две малки топченца фондан – череши, като за дръжки използвах тел за цветя. Оцветих ги в златно. Закрепих ги на върха на тортата, заедно с цветето, което предварително бях подготвила.

Цветето моделирах с помощта на резец за божур в два размера.

Поставката на тортата покрих с фондан, като използвах релеф за имитация на дърво.

Поставих и панделката в основата на тортата.

Накрая направих една плочка с годините на рожденичката, прикрепих я към тортата с малко вода и тортата беше напълно завършена.

Ето я и нея:

 

 

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *