Торта за малко моряче

Първата ми декорирана торта, която се осмелих да направя, не на 1, а на 3 етажа!

Предисторията на това защо се реших да изработвам декорирани торти, вече ви разказах в публикацията “Как се прави торта “Карусел”“. Поводът беше 1-вият Рожден Ден на сина ми. Смелост събирах дълго време. Торта с блатове не бях правила от ученическите ми години. Сами можете да си представите колко амбициозна задача си бях поставила. Тортата трябваше да е голяма, защото гостите щяха да са около 40, което допълнително усложняваше положението – налагаше се тортата да е на поне 2 етажа… Известно време събирах информация и изчетох много публикации за това как се правят декорирани многоетажни торти. Не срещнах оптимистични отзиви за новаци като мен, но това не ме накара по никакъв начин да се откажа. Макар и да изпитвах голяма доза притеснение дали ще успея да се справя, започнах подготовката. Първо започнах да обмислям каква да бъде темата на тортата. Колебаех се между няколко теми, но накрая се спрях на морската. Не трябваше да е нещо, което ми се струва прекалено сложно. Исках да има лодка и мече. Вдъхновение почерпих от следните сладкари:

 1. bubolinkata
 2. kekcouture
 3. splendidservingscakedesign
 4. sugadust
 5. Статия на designmag.fr (не са посочили източник на снимката)
 6. pastrychik
 7. Le Delizie Di Amerilde

Първоначално се бях спряла на дизайн подобен на торта №2, но вместо човече, исках да е с мече (струваше ми се по-лесно за изпълнение), но на по-късен етап случайно попаднах на торта на Буболинката (снимка №1), която почти изцяло припокриваше моята идея. Хареса ми много въжето с котвата за задната част на тортата. Щеше да ми помогне да прикрия мястото, където се съединяват отделните ленти. Другото, което реших да променя, е да покрия и двата (трите) етажа на тортата с ленти, които имитират вълни. Прецених, че като за първа торта, която трябва да покрия с фондан, ще ми е по-лесно с ленти. Благодарности за вдъхновението!

Вече си бях избистрила дизайна на тортата, време беше да пристъпя към изпълнението. Купих си готови блатове от “Илчовски”. Не съм се колебала дали да приготвя сама блатовете поради ред причини – бях поела достатъчно голям риск и не исках да рискувам с блатове, без да имам опит, те трябваше да са стабилни, за да удържат тежестта на тортата; гледах и двете си деца, докато я приготвях и не разполагах с излишно време, а освен тортата, исках да приготвя и най-различни други десерти. Купих си и фондан – 1 кг. тъмносин, 2 кг. бял, 250 гр. червен (за някои от дребните елементи) и 250 гр. син фондан. Предварително си подготвих в А4 формат принтове, които щях да използвам за част от елементите на тортата и за декорираните меденки. Те се разпечатват на специална сладкарска фонданова платка, която е ядлива. Купих си резци за букви, които исках да не са дребни, а да са с по-голям размер (намерих с размер 4 см.). Набавих си 2 регулируеми ринга и една въртяща се стойка за торта. Поне седмица по-рано си бях направила елементите от фондан – лодката, мечето и буквите с името на сина ми.

Инструкции как се прави лодка от фондан открих на този сайт, но тъй като понякога не се отваря, може да ги видите и тук. Истината е, че я правих два пъти. Първият ми опит не беше никак сполучлив и въпреки, че стоях до 04:00 ч. сутринта за да я довърша, осъзнах, че резултатът е повече от незадоволителен и започнах всичко отначало. Вторият опит беше далеч по-приемлив. От картон си изрязах парчета (макети) за страници на лодката и за дъно. От стиропор изрязах парче, което поставих на дъното на лодката и едно по-малко, което поставих върху другото и в което забих платната. Покрих вътрешната част на платноходката с фондан, разточен не много дебело. Навлажних леко с вода стиропора, преди да го покрия с фондан, за да може да залепне. Декорирах я с тънки ленти от фондан. Направих един спасителен пояс. Нямах никакви специални резци. Използвах малка капачка за да изрежа кръг от фондан и със сламка с по-малък диаметър, изрязах вътрешния кръг. Украсих с тънки червени ленти от фондан.

Платната много ме затрудниха. За тях също си бях изрязала макети от картон. Използвах ги, за да изрежа разточения фондан в желания размер. Прегъвах парчето изрязан фондан около дървено шишче, но фонданът ми се нацепваше, там където го сгъвах. Многократно повторих тази процедура, докато се получи, но определено не ми беше лесно. За предната част на платната си бях подготвила принт. С програма направих рисунката – върху зигзагообразни ивици поставих един кит, добавих цифрата 1 и размножих пръските вода. Другото платно декорирах с бяло-червени ивици. Поставих му и малко червено флагче. Принтовете бяха разпечатани предварително на сладкарска фонданова хартия. Изрязах ги отново с помощта на приготвените макети за платна и ги залепих за платната като леко ги навлажних с вода от обратната страна. При принтовете много трябва да внимавате да не попадне вода върху рисунката, защото ще ви се размаже и развали. Готовите платна забих в лодката, като част от шишовете стърчеше под лодката, за да може след това да ги забия в тортата.


Потърсих малко снимки на мечета от фондан и гледах от тях, за да направя моето мече моряче. Нямах кафяв фондан. Използвах белия като към него добавих малко какао, за да придам кафявия цвят. За съжаление от какаото текстурата на фондана се получи много по-суха и фонданът започна да се нацепва, което също направи задачата ми много по-трудна. Леко го навлажнявах с вода, за да го заглаждам. За носле използвах шоколадово копче, но естествено може да се направи и от фондан. За очите бях направила две много мънички топченца от фондан и ги оцветих с тъмно синя гел боя (такава имах), за да придам по-тъмен нюанс. Нямах никакви по-специални резци и го моделирах с налични средства (може да използвате клечка за зъби, за да направите част от контурите). Оформих отделните части на тялото с пръсти. Прикрепих главата към тялото с клечка за зъби. Ръцете и краката залепих с малко размекнат с вода фондан. Оформих блузка от парче тънко разточен бял фондан. От предварително подготвените принтове си изрязах парченца за декорация на блузката. От тънки лентички червен фондан оформих моряшко шалче. От малки топченца в различен цвят си направих шапчицата.


Първоначалната ми идея беше мечето да държи въдица и от нея да висят декорираните букви, изписващи името на сина ми, затова им бях направила дупчици, за да ги нанижа на корда. Впоследствие не ми остана време да ги прикрепя към готовата торта, бяха тежки и щеше да отнеме време да ги подредя по етажите на тортата. Затова реших просто да ги подредя хоризонтално между двата етажа. За самите букви си бях купила резци за букви с височина 4 см. За декорацията им си бях приготвила предварително принтове. Изрязвах си парченца и ги залепях върху буквите.


Идеята ми беше тортата да е висока. Долният етаж исках да е с издължен силует, затова реших да поставя две торти с еднакъв диаметър една върху друга (double barrel cake). Ето как изглежда конструкцията на долната част на тортата. Използвах снимка на Cake Central, която малко преработих, за да е достъпна за българската аудитория.

Тортата ми се състоеше от три торти с височина 10 см. Две от тях бяха с еднакъв диаметър – 21 см., а най-горният етаж беше с диаметър 16 см. Важно е подложката между най-долните два етажа, да е с диаметър равен или по-малък от този на тортите, за да може като се измажат с маслен крем, те да изглеждат като едно цяло и да не си личи, че са две отделни торти.

Вече споменах, че купих готови блатове. За крем използвах тази рецепта. Изпробвах технологията “вита торта” за сглобяване на тортите. В този блог може да намерите рецепта за блатове и подробна инструкция как точно се сглобяват вити торти. Накратко: От готовите правоъгълни платки се изрязват 4 кръга с диаметър 21 см. (такъв беше диаметърът на долната част на тортата) и два с диаметър 16 см. за най-горния етаж. Други платки се разрязват по дължина, така че да се получат ленти, като ширината на лентите трябва да е равна на желания диаметър минус 2 см. Пример: В моя случай желаната височина е 10 см., следователно разрязах лентите с ширина 8 см. Това се прави защото в основата на витата торта се поставя основа от кръгъл блат и върху нея се покрива с още един кръгъл блат (височината на блатовете е около 1 см.). За торта с диаметър 16 см. са нужни около 4 ленти, а за такава с диаметър 21 см. – около 7 ленти. Предпочитам по-сочни торти, но високите торти, покрити с фондан, не го позволяват, затова трябва да се внимава със сиропирането. На лента слагам максимум 1-2 супени лъжици сироп. По правило при сглобяване на торта, блатовете трябва да са изстинали, а сиропът, с който се сиропира, трябва да е горещ. За сиропиране си правя или плодов сироп, или безкофеиново кафе с мляко, може и само подсладено с мед мляко. Вариантите са много. Първо си подготвяме подложка, на която ще поставим тортата. Особено ако правим голяма, висока (многоетажна) торта, е важно подложката да е дебела и стабилна, тъй като тези торти стават много тежки. Върху нея се поставя един от кръглите блатове, които предварително сме изрязали. Може леко да го сиропирате. След това върху сиропирана лента се маже крем и се редят плодове по желание. След това лентата се навива на руло и се поставя в средата на кръглия блат. Следващите намазани ленти се редят около навития на руло блат, като леко се застъпват краищата. Процедурата се повтаря докато не се постигне желаната широчина на тортата. Накрая се покрива с още един кръгъл блат. Това се прави, за да се изолира тортата и да няма риск част от крема да достигне до фондана, защото ще го разтопи и деформира. В тортата се забиват сламки, чиято дължина е равна на височината на тортата. Те служат като подпори, за да не се деформира тортата от тежестта на горните етажи. Вътре във всяка сламка поставям по една бамбукова клечка, за да е по-стабилна подпората. Важно е подпорите да не са по-високи от тортата, защото те ще повдигат горната торта и ще има луфт между двете торти. По средата се поставя една по-дълга подпора, която може да минава през двете торти или през трите етажа, за да няма риск да се разместят. За целта в подложките на горните етажи, се прави дупка по средата, през която да минава средната подпора. Всеки от горните етажи се поставя на отделна подложка, която трябва да е по-тънка и да не надвишава ширината на тортата, защото ще стърчи и ще е грозно. Отделните етажи сглобявам накрая, след като са измазани с маслен крем и са покрити с фондан. В този случай, тъй като исках двата долни етажа да са като едно цяло, ги сглобих предварително. Преди да поставя отделните етажи един върху друг, около сламките поставям малко размекнат с вода фондан, за да послужи като лепило. Сглобените торти стягам в регулируем ринг, като в случая повдигнах стените с ацетанти листа, за да си удължа формата до 20 см. След което запечатвам с фолио за свежо съхранение и прибирам за една нощ в хладилника.


На сутринта внимателно отделям тортите от ринговете. Подготвям си масления крем за измазване на тортите по тази рецепта и започвам да ги покривам с него. Купила съм си въртяща се стойка за торти и с нея по-лесно се декорират и измазват тортите. Започвам да покривам тортата с маслен крем от горната й част и постепенно преминавам към страните. Използвам дълга сладкарска шпатула. Отново може да откриете множество клипчета в интернет за това как се покрива торта с маслен крем. Преди да започна измазването, отстранявам средната подпора, за да не ми пречи. Тортите трябва да се измажат максимално гладко. След като са готови, отново се прибират в хладилник и на следващия ден ги покривам с фондан. Ако нямате толкова време, може да съберете тези две стъпки в един ден, но задължително трябва да изчакате масления крем хубаво да стегне, преди да покриете с фондан.

Досега не бях работила с фондан, нямах си идея как се покрива торта и колко фондан ще ми е нужен за триетажна торта. Тъй като тортата щеше да е покрита с преливащи се тонове синьо (омбре ефект), първо се захванах с оцветяването на фондана. Тази стъпка ми отне няколко часа. Бях си купила 1 кг. тъмносин фондан, към който смятах да добавям бял, за да го изсветлявам постепенно, но се оказа, че тъмносиньото почти не се повлиява и в един момент промених тактиката и започнах към бял фондан да добавям по малко тъмносин и започнах отгоре-надолу. Направих една по-голяма топка фондан, в най-светлия нюанс, който исках да има омбре ефектът. Разточих едно парче фондан от него, леко навлажних с четка и вода повърхността на тортата и пренесох разточения фондан, с помощта на точилка върху тортата.

Следвах следните инструкции за покриване на торта с ленти, които да имитират вълни. Тъй като сайтът е на английски и за ваше улеснение, ще ви разкажа накратко какви са стъпките:

 1. Покрийте горната част на тортата с фондан, така че да обхваща и част от страниците на тортата (около 2-3см). Започва се от най-светлия нюанс на синьото. За целта трябва да се разточи кръг с диаметър равен на диаметъра на тортата плюс около 6 см. В моя случай горният етаж беше с диаметър 16 см., затова разточих кръг с диаметър около 22см. Излишното количество фондан се отстранява с остър нож.
 2. За да направите имитацията на вълни около тортата, първо трябва да измерите обиколката на тортата. Може и да я пресметнете чрез формулата: Обиколката = π х диаметър на тортата (π – пи: число равно на 3.141592…). Пример: В моя случай диаметърът на тортата е 16 см. Обиколката е = 16 х 3.14 ≈ 50.3 см. Обиколката на тортата определя дължината на лентите. Трябва да ги разточите с дължина по-голяма или равна на обиколката. Широчината на лентите зависи от това с колко ленти искате да облечете тортата. Може да ги направите по-широки и да са по-малко на брой или да са по-тесни и да са повече на брой.  За горната част на моята торта, която беше 10 см. висока, направих 5 ленти около 4 см. широки.
 3. Направете вълнообразен разрез по дължината на всяка лента, като трябва да започват и завършват по един и същ начин (да са с еднаква ширина). В противен случай когато свържете двата края на лентата върху тортата, отзад тя няма да изглежда добре.
 4. За да покриете тортата с лентите – с бяло царевично нишесте напудрете леко лентата, завийте я на руло (може да я навиете и около точилка, ако ви е по-лесно), предварително намокрете с малко вода повърхността на тортата, преценете коя ще е задната част на тортата и оттам започнете да развивате лентата.
 5. Накрая леко завийте навън краищата на лентата, за да се накъдри леко и да се подсили ефектът на вълните.

За задната част на тортата си нарисувах една котва върху картон, изрязах я и с помощта на така направения макет, си изрязах котва от червен фондан. Декорирах и нея с дребни елементи от фондан. От бял фондан на ръка оформих две тънки ленти (нямах все още пистолет за фитили), които оплетох под формата на въже. Закрепих единия край на въжето за лодката, а за другия край закачих котвата. Залепих въжето по задната част на тортата, на мястото където се съединяват лентите, за да не си личат толкова снадките. Има недостатъци, но не разполагах с кой знае колко време и предвид, че беше първата ми торта, предполагам ми е простено.


Ето как изглеждаше тортата накрая. За дребните рибки използвах една формичка за пластелин на децата.


Бях решила да има сладка маса, затова предварително изпекох и декорирах меденки. За декорацията им си бях подготвила принтове.


Тъй като не открих декорация на морска тема, реших сама да си я направя. Приготвих си морски мотиви, които разпечатах на цветна гланцирана хартия, изрязах отделните елементи, направих си различни декорации, имаше и банери за заведението, за които за съжаление не остана време и така и не ги поставих. А ето и част от процеса на изработването им:


Освен тортата бях направила 2 вида мъфини – ванилови и шоколадови с орехи и аромат на ром. Украсих ги с маслен крем и им поставих от декорацията, която бях изработила. Напълних два вида тарталети – с крем маскарпоне и с шоколадов ганаш, украсих ги с малини, боровинки и цветчета от фондан. По рецепта на “Буболинката” направих и бонбони рафаело. За тях оцветих кокосови стърготини в червено и синьо. Приготвих и мини-тортички (кейк попс), част от които бях направила под формата на лодка и им поставих и импровизирани платна от принтове.

Денят беше 24.05.2016г. – рождения ден на сина ми. Ето и сладката маса:

Определено след като празникът приключи, почувствах огромно удовлетворение и бях доволна от себе си, защото до последно нямах никаква представа какво ще се получи. Изпитвах огромно притеснение, дали тортата няма да се разпадне в някакъв момент, но всичко мина благополучно, синът ми духна първата си свещичка, гостите останаха доволни и впечатлени от моята първа торта и как да не са си заслужавали всичките ми усилия. Огромно благодаря отново на всички, които споделиха този наш специален ден!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *