Уникални френски макарони без бадемово брашно

Френски макарони без бадемово брашно? Веднага ще се запитате дали е възможно. Това е една иновативна рецепта на Ваня Джорджевич (източник), която не само, че е много сполучлива, изключително икономична, но и доста по-лесна от оригиналните рецепти, които съм изпробвала. В рамките на седмица направих 6 дози. Сами може да прецените колко доволни сме останали всички вкъщи от резултата.
В нея скъпото бадемово брашно се заменя с най-обикновени бисквити или тиквени семки.

Продукти за около 10-12 бр.:
2 белтъка – 70 г на стайна температура
120 г пудра захар
50 г захар
60 г бисквити (Роден край, обикновени бисквити “Закуска” или каквито имате под ръка)
За вариант с тиквени семки: вместо 60 гр бисквити, използвайте 90 г печени тиквени семки (смлени като на пясък)
За слепване :
Може да използвате кремове на маслена основа или шоколад.
120 г пудра захар
180 г масло
Или:
200 г шоколад (черен шоколад за готвене, шоколадов кувертюр)
200 мл сладкарска сметана
Или:
200 мл течна сметана
100 г бял шоколад или бял кувертюр

Начин на приготвяне на френските макарони:
Белтъците трябва да са на стайна температура, а най-добре разделете белтъците от жълтъците 24 часа преди това. Аз не спазих това правило, но яйцата бяха на стайна температура.
Бисквитките трябва да са много добре смлени, като  пясък и да са пресяти. Използвайте машина за мелене на кафе, чопър.
Пудрата захар да е купена и добре пресята.
Използвайте фина захар, а не от едрата на кристали.
След като сте подготвили продуктите:
  1. Смесете пудрата захар и бисквитите. Разбъркайте, докато не се съединят и стане еднородна смес.
  2. Разбийте белтъците, но не много. Като извадите бъркалките на миксера, да имате меки връхчета.
  3. Постепенно започвате да добавяте от фината захар. Добавете я на 2 пъти. Няма нужда от много разбиване. По 3 мин. между всяко добавяне. Сега вече на бъркалките трябва да имате твърди, добре оформени връхчета.
  4. Започвате да добавяте сместа от пудра захар и бисквити. Добавете я на 3 пъти, като разбърквате с шпатула. С въртеливи движения в кръг и обирате по дъното, докато сместа стане еднородна. Не се изисква много бъркане, затова внимавайте, за да не се втечни прекалено.
  5. За да проверите дали е достатъчно течна, загребете от нея и вдигнете нагоре шпатулата – трябва да се стича на бавна струя, а сместа която пада, трябва да се разлива. Ако не е готова, правите още две, три завъртания с шпатулата и отново проверявате.
  6. Ако сте решили да оцветите макароните и желаете да са в няколко различни цвята, то когато получите еднородна смес от белтъците и бисквитите, трябва да си разделите сместа в няколко купички и да добавите боята (сладкарска гел или прахообразна боя). Внимателно разбърквате с шпатула, докато получите желания цвят, но имайте предвид, че от самото бъркане и от гел боите, сместа втечнява леко и в последствие ще е по-трудно макаронът да заеме форма, така че не прекалявайте с бъркането. Особено, ако нямате специална силиконова подложка за изпичането им.  
  7. Ако ще оцветявате в един цвят цялата смес и имате боя на прах, то тя се добавя към сухите съставки – пудрата захар с бисквитите, но ако боята ви е течна или гел боя, то я добавете преди да започнете да добавяте сухата смес от пудра захар и бисквити в разбитите белтъци. Така ще избегнете допълнително разбъркване. 
  8. Готовата смес прхвърлете в пош с кръгъл накрайник. 
В тавата на фурната се поставя силиконовата подложка за печене на френски макарони, а ако нямате такава, под хартията за печене, сложете предварително направен шаблон, на който сте очертали кръгове 3 см, на разстояние един от друг. Шприцовате, така че сместа да не изпълва целия кръг, тя се разлива встрани като престои малко. След това удряте тавата няколко пъти в плота, за да излезе въздухът или с клечка за зъби леко спуквате образувалите се балончета. Оставете на стайна температура 35-45 мин. (понякога отнема ок. 1 час, ако се е получила по-течна сместа). Проверете дали са засъхнали като пипнете един с пръст. Ако лепи по пръста, значи трябва още да стоят, но ако получите вдлъбнатина са готови за печене. Печете в загряна фурна на 150 градуса с вентилатор, около 13 мин.
На 3 мин. от печенето, отворете вратата на фурната за секунда, за да излезе парата. На 10 мин. също отворете, но тогава проверете и дали са готови, като бутнете полученото “капаче”. Ако се мърда, то тогава не са готови. Оставете ги още 2-3 мин. и отново провете. Случвало ми се е да забравя да отварям фурната и нямаше проблеми при изпичането, така че може да опитате и да видите при вас как ще се отрази, ако решите да пропуснете тази стъпка. Готовите макарони е хубаво леко да се охладят, преди да ги отлепяте от подложките, за да се отделят по-лесно.
Ако правите двойна доза, разбивайте заедно и двете дози, но печете в две тави, като втората тава чака на стайна температура, докато се изпече първата тава. Аз съм правила и четворна доза наведнъж, но е хубаво да имате повече подложки под ръка, за да има къде да ги шприцовате и да става по-бързо.
Съхранявайте готовите френски макарони в херметически затворена кутия в хладилник.

Кремове за слепване:
Лек маслен крем
Продукти:
120 г пудра захар
180 г масло
Начин на приготвяне:
Маслото трябва да е на стайна температура. Разбива се много хубаво с миксер и постепенно се добавя и пудрата захар, докато не се получи пухкав бял крем. За да получите различни вкусове, може да добавите малко количество конфитюр, пюрирани плодове или есенция. За цвят, може да използвате естествени оцветители (пюрирани малини, боровинки и т.н) или да добавите сладкарска боя.
Готовият крем прехвърлете в пош с кръгъл накрайник. Взимате една половинка макарон, шприцовате малко количество крем и похлупвате с друга половина, като леко притискате.
Майсторите казват, че в една сладка трябва да има толкова крем, колкото е една половинка макарон.

Шоколадов ганаш с черен шоколад
Продукти:
200 г шоколад (черен шоколад за готвене, шоколадов кувертюр)
200 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне:

Загрейте сметаната (не трябва да завира), към нея добавете нарязан на ситно шоколад и разбъркайте, докато се разтопи. Охладете няколко часа в хладилник. След това разбийте с миксер, до получаване на пухкав крем.

Готовият крем прехвърлете в пош с кръгъл накрайник. Взимате една половинка макарон, шприцовате малко количество крем и похлупвате с друга половина, като леко притискате.

Шоколадов ганаш с бял шоколад
Продукти:
200 мл течна сметана
100 г бял шоколад или бял кувертюр
Начин на приготвяне:

Загрейте сметаната (не трябва да завира), към нея добавете нарязан на ситно шоколад и разбъркайте, докато се разтопи. Охладете няколко часа в хладилник. След това разбийте с миксер, до получаване на пухкав крем. За да получите различни вкусове, може да добавите малко количество конфитюр, пюрирани плодове или есенция. За цвят, може да използвате естествени оцветители (пюрирани малини, боровинки и т.н) или да добавите сладкарска боя. Готовият крем прехвърлете в пош с кръгъл накрайник. Взимате една половинка макарон, шприцовате малко количество крем и похлупвате с друга половина, като леко притискате.


Ето част от макароните по тази рецепта. Умишлено не съм ги оцветявала с много бои, защото исках да си спестя малко химия. Дори бих ги оставила в естествения им бежов цвят (най-светлият нюанс от снимките), но исках да изтествам дали се поддават на оцветяване и как се получават цветовете.

 

Макароните от снимката бяха със следните вкусове: портокалов, кайсиев, горски плодове, крем “Спекулоос” (бисвитено-карамелов вкус) с пълнеж от домашно приготвен карамел и с вкус на сладко от рози. Използвах маслен крем за основа.

 


Опитайте ги и ще се уверите, че са уникално вкусни, дори и без бадемово брашно. Няма да съжалявате!
Ако имате неясноти, не се колебайте да ми пишете.

Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *