Рецептата е адаптирана от този блог.
Продукти:
2 яйца;
1/2 ч. ч. мед;
1 ч. ч. кристална захар;
1 ч. ч. слънчогледово олио;
1 ч. л. сода бикарбонат;
1 с. л. канела;
около 550-600 г брашно (до получаване на тесто, което не лепи)
Приготвяне:
В дълбока купа разбъркваме яйцата, захарта, меда и олиото (в тази последователност). Аз използвам кухненски робот. Добавяме канелата. Пресяваме брашното отгоре заедно със содата. Замесваме меко тесто (да не лепне). Не е нужно да оставяме в хладилника да отпочине и стегне. Можем да работим с тестото веднага. Върху набрашнен плот разточваме кора с дебелина по избор – от 0.5 до 1.5 см. Аз ги разточвам максимално тънки, тъй като по този начин ми изглеждат по-нежни (фини). Изрязваме с желаните формички и подреждаме в тава (ако използвате тефлонови тави, не е нужно да ги намаслявате), но аз ги пека върху хартия за печене. Загряваме фурната на 180ºС и ги печем до златист цвят. Отнема между 5-12 минути в зависимост от дебелината и големината на меденките. Аз лично ги предпочитам по препечени и хрупкави. По желание отгоре декорираме с фондан, роял айсинг или ледена глазура.
Разточеното и изрязаното със съответните формички тесто:
![](http://cake.bg/wp-content/uploads/2019/03/IMG_95861-682x1024.png)
Изпечените меденки:
![](http://cake.bg/wp-content/uploads/2019/03/IMG_95981-682x1024.png)
Идеи за украса може да откриете в галерията ми от меденки.
Правим го