Маслен крем за измазване на торта с фондан

Рецептата съм адаптирала от тук.

Продукти:

250 г меко масло;

500 г фина пресята пудра захар;

2-3 с. л. вряло мляко;

есенция ванилия;

125 г крема сирене (когато няма да покривам тортата с фондан)

 

Начин на приготвяне:

Важно е да си купите качествена фина пудра захар (аз я купувам от “Илчовски”). Другата важна стъпка, е да пресеете захарта. Маслото се разбива много добре и постепенно на няколко етапа се добавя захарта, докато се усвои напълно, обемът се удвои и се получи пухкав крем. Накрая се добавя горещото мляко и ванилията, бърка се отново до еднородна смес.
С този крем с помощта на шприц могат да се правят цветенца и формички, които след известно време леко се втвърдяват и запазват формата си. Кремът е много подходящ за измазване на торта, която ще се покрива с моделираща захарна маса (фондан). Перфектен е и за шприцоване върху мъфини.
За тези, които проявяват интерес към декорацията с маслен крем, на този сайт можете да откриете подробни обяснения (както и други демонстрации на техники за украсяване), след като си изберете тема от главното меню.
В случай, че няма да покривате тортата с фондан, може да добавите крема сирене към крема. По този начин той става малко по-лек на вкус и мек като текстура. Крема сиренето се добавя накрая и се разбива до хомогенна смес.

Коментари

 1. Благодаря! Точно това ми трябваше за украса. Стана страхотно.

 2. Здравейте!
  Това количество маслен крем за каква големина на тортата ще е достатъчно за измазване, преди да се положи фондан?

  1. Здравейте, истината е, че и на мен понякога ми е трудно да преценя точно колко крем ще ми е необходим, тъй като зависи от много неща – освен диаметъра на тортата, е важна и височината, както и доколко равна се е получила тортата след сглобяването. Ако след изваждането от ринга, тортата има неравности, то те трябва да се компенсират с допълнително количество крем.
   Ако се използва за измазване на торта под фондан – обикновено 1 доза крем ми стига за средна към голяма едноетажна торта. При триетажни торти с диаметър на първи етаж – 30см, втори етаж – 24см, трети етаж -18см и височина на етажите между 10см и 14см, си правя двойна доза крем.
   Ако кремът се ползва за основно покритие на тортата, тогава е нужно по-голямо количество крем. 1 доза крем би стигнала за не много голяма едноетажна торта (18см – 20см). За триетажна торта ще са нужни 3-4 дози крем, в зависимост от големината й.
   Като цяло винаги е по-добре да остане от крема, отколкото да не стигне.

 3. Здравей, коремът изглежда лесен и вкусне, но как се добавя крема сиренето? След като се разбие крема и се разбива с него ли или в началото преди захарта? Благодаря.

  1. Здравейте, бях пропуснала да уточня. Добавя се накрая към вече готовия маслен крем и се разбива до хомогенизиране на всички съставки.

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *