Крем “Маскарпоне”

Доверих се на тази рецепта за направата на първата ми многоетажна торта, покрита с фондан, и се оказа много сполучлива. Поради тази причина я използвам често за различни цели: подходяща е за пълнеж на торти, за тарталети или просто за вкусен лек крем, който може да комбинирате с различни сезонни плодове. Адаптирана е от този блог.

Продукти:
500 г маскарпоне;
1/2 кут. подсладено кондензирано мляко;
400 мл течна животинска сметана;
1 опаковка желатин

Начин на приготвяне:
Течната сметана се разбива добре до пухкав крем с връх. Маскарпонето се разбърква с кондензираното мляко. Желатинът се разтваря в 30 мл хладка вода и след като набъбне се втечнява на водна баня. Разбърква се до охлаждане и се добавя към маскарпонето и кондензираното мляко, а след това към тях се добавя разбитата сметана.

Това количество крем е достатъчно за средно голяма едноетажна торта. При сглобяване на торта – върху всеки ред с крем се нареждат парченца плодове. Необходимо количество – около 500 г предпочитани сезонни плодове (ягоди, малини, банани или др.). Оставя се в тортен ринг да стегне за минимум 6 часа.

Съвет:

  1. Не купувайте по-евтино маскарпоне и не го разбивайте прекалено дълго, тъй като може да се втечни.
  2. Винаги прибавяйте желатина много внимателно. Когато останалите продукти са студени, той в никакъв случай не трябва да е горещ, защото може да ги пресече. Може да добавите една две лъжици от сместа към самия желатин, за да го темперирате и тогава да го изспите към останала смес.
  3. Ако обичате по-сладки торти може да увеличите количеството на подсладеното кондензирано мляко до 1 кутия (397 г). 

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *