Малинова торта с шампанско и шамфъстък

Това е една изключително интересна, свежа и богата на аромати торта. Обожавам комбинацията от малини с шамфъстък и в съчетание с всички останали компоненти, се превръща в едно неустоимо изкушение.

🍰Малинов блат с шампанско – продукти за диаметър 25см:

10 яйца;

280 г захар;

320 г брашно;

3 ч.л. бакпулвер;

120 г малиново пюре (може да се замени и с ягоди или да се направи микс от двата плода);

80 мл плодово шампанско (аз използвах микс от „Фраголино Росо Фридзанте“ и малиново пенливо вино);

120 г масло;

4 с.л. прах от лиофилизирани малини (аз не успях да открия във физически магазин, а нямах време да поръчвам, затова се наложи да оцветя блата с хранителна гел боя, колкото и да не ми се искаше). Ако не държите на розов цвят на блата, може да пропуснете тази стъпка, естествено.

Начин на приготвяне:

Отделят се белтъците  от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол. Постепенно към тях се добавя половината количество захар и се бъркат до твърди върхове. Останалото количество захар се разбива с жълтъците до светъл и гъст крем. Към жълтъците прибавяме шампанското и малиновото пюре, след което разбъркваме внимателно с шпатула. Получената смес добавяме внимателно към белтъчния крем, обединяваме с помощта на шпатула.

Брашното и бакпулверът се пресяват и на два приема се добавят към останалата смес, като след всеки един се разбърква внимателно с шпатула до пълното усвояване на брашното.

Взима се малка част от сместа и се прибавя към разтопеното и охладено масло, след което се обединява с останалата смес. На този етап се прибавят лиофилизираните малини или боя.

Форма за печене с високи стени се намазнява и поръсва с брашно или се покрива с хартия за печене, за да не залепва. Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята на 170℃ фурна с вентилатор до лек загар на блата и до суха клечка при проверка (около 40 минути). Оставя се за 2-3 минути и след това се изважда върху метална решетка за да изстине. Най-добре е да се опакова в стреч фолио, да се остави за една нощ в хладилник и да се разреже на следващия ден. Обикновено разделям блата на 3 части, като 1 блат ми е около 1.5 см.

Ако ви останат изрезки от блата, може да ги замразите във фризер или да направите кейк попсове.


🍰Чийзкейк с шамфъстък – за ринг 23см

2 яйца;

600 г кремообразна извара;

120 г захар;

160 мл течна сладкарска сметана;

100 г паста шамфъстък;

46 г брашно;

Начин на приготвяне:

Изварата трябва да е на стайна температура. Смесва се със захарта с помощта на шпатула до еднородна смес. Добавят се яйцата и хубаво се разбърква. След което добавяме пресятото брашно и отново обединяваме. Прибавяме и пастата от шамфъстък, разбъркваме и накрая добавяме и сметаната. Покриваме форма с диаметър 23 см с хартия за печене и изливаме сместа. Печем на водна баня в предварително загрята на 120℃ фурна за 50 минути. Краищата трябва да стоят стабилни, а в средата трябва леко да се клати, ако размърдате формата за печене. Оставя се за два часа на отворена фурна, след което си прибира в хладилник минимум за 6-8 часа.


🍰Малиново кули – за ринг 23см

300 г малини (може да се заменят с пюрирани ягоди);

150 г сахар;

100 мл – шампанско

50 г вода;

12 г желатин (разтворен в 70 мл вода)

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина във водата (70 мл). Кипваме малините със захарта и водата за 3 мин. и ги сваляме от котлона. След 2-3 мин. добавяме набъбналия желатин. Минаваме сместа през цедка (ако не искате да има семенца от малините), покривате ринг (23см) със стреч или алуминиево фолио и я изливате вътре. Изчаквате малко да се охлади и прибирате във фризер или хладилник за да стегне.


🍰Малинов мус с маскарпоне – 23см

75 г маскарпоне;

200 г течна сметана;

60 г захар;

150 г пюрирани малини (може да се заменят и с ягоди);

8 г желатин

250 г пресни малини, които се поставят цели в муса.

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в хладка вода (50 мл) до набухването му. Нагряваме пюрето със захарта до 80℃ (не се оставя да завира), добавят се желатинът. Разбърква се хубаво и сместа се оставя да се охлади. Маскарпонето се разбива и се добавя към вече охладената смес (до около 35℃). Накрая се разбива течната сметана до твърди върхове и се обединява с останалата смес. Покриваме ринг (23см) със стреч или алуминиево фолио и я изливаме вътре. Подреждаме цели малинки  и прибираме във фризер или хладилник за да стегне.


🍰Крем с извара за пълнеж:

750 г извара;

150 мл течна сметана;

150 г пудра захар;

Начин на приготвяне:

Изварата и пудрата захар се разбиват с миксер на ниска скорост. Добавя се и сметаната и отново се разбърква до хубав гъст крем.


🍰Сиропиране:

За сиропиране направих чаша чай с ягоди и шампанско (купувам го от една дрогерия). Прибавих малко неподсладено кондензирано мляко, захар и малко от плодовото шампанско.

Разбира се, вие може да използвате за сиропиране каквото пожелаете: компот, мляко, да кипнете малко малини и да ги прецедите, да добавяте кафе, ликьор, есенции. Ако искате по-неутрален вкус:

160 мл мляко;

2 с.л. захар;

Затопляте млякото със захарта и разбърквате, докато захарта се разтвори напълно.


Сглобяване на тортата:

  1. Върху подложка за торта се слага малко от основния крем в центъра й. Отгоре се поставя първият блат – 25см. Сиропира се добре. Стяга се с регулируем ринг, като от вътрешната му страна се поставя ацетатна хартия с височина около 16см, за да се повдигнат стените на ринга.
  2. Нанася се един тънък слой от основния крем (с изварата) и с помощта на пош се нанася около 1 см борд от крема по външната част на блата, където да легне предварително приготвеният чийзкейк с шамфъстък.
  3. Отгоре се покрива с тънък слой от основния крем.
  4. Поставя се втори блат. Сиропира се.
  5. Нанася се тънък слой от основния крем (с изварата) и с помощта на пош се нанася около 1 см борд от крема по външната част на блата, където да легне предварително подготвеният и замразен (или добре охладен и напълно стегнал) малинов мус, който е с диаметър 23см.
  6. Над него се слага предварително подготвеното и замразено (или добре охладено и напълно стегнало) малиново кули, което е с диаметър 23см.
  7. Покрива се с тънък слой от основния крем.
  8. Поставя се третият блат.

Така сглобената торта се поставя за една нощ в хладилника, за да стегне хубаво.

На другия ден се измазва с желания крем.

Когато покривам с фондан, използвам този маслен крем, като е хубаво и бордът по външната част на блата да е с него, за да изолира по-добре фондана от кремовете. Ако правите борд от блат по външната част тортата, тогава спокойно може да използвате основния крем за борд.


Тази торта стои стабилно и е подходяща за обличане с фондан. Ето и тортата във финалния й вид:

 

Ядливата част е най-долният етаж  – поставени са две торти с еднакъв диаметър и беше висок около 20 см, като умишлено слагах по много малко от основния крем, за да не става прекалено висока.

Коментари

  1. Здравейте, моля да споделите каква извара използвате и за двата крема. Благодаря.

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *