Торта Дворец

Спомням си когато за пръв път видях торта с театрална сцена колко много ме впечатли и към този момент направата на подобна торта ми се струваше имагинерна. Нямах си ни най-малка идея как се реализира такъв вид торта, а ако трябва да съм честна и към днешна дата нямам представа какви техники и способи използват сладкарите, но ще ви разкрия как аз се справих със задачата.

За втори път щях да правя торта за дъщеря ми и в нейните очи исках тя да е специална и впечатляваща. Идеята за торта, под формата на дворец, се появи преди доста време, когато бях попаднала на една изящна торта “Дворец”, бяла, изключително детайлна и запомняща се. Веднага си представих какво бих могла да използвам за да направя нещо подобно и остана само да изчака своя момент.

Дойде времето да избистря дизайнът на тортата, което не е толкова проста задача, тъй като в съзнанието ми изскачаха хиляди идеи. Някъде измежду многото вариации, най-силно се открои идеята за дворец с театрална сцена в горната част. Оттук насетне в цялостната картинка се подредиха и люлка, спускаща се от тавана на театралната сцена, и принцеса, и светещи кули. За такива като мен, е казано “Луд умора няма”! Захванах се все с неща, които си бяха тотално предизвикателство за човек без опит. В такива моменти се радвам, че съм инженер.

Първото нещо, което се опитвам да направя, когато доизмислям дизайн на торта, е да си направя от подръчни материали (кутии, съдинки), макет на тортата. По този начин най-добре мога да преценя как би изглеждала и с какви диаметри и височини да са отделните етажи и елементи.

Конструкцията на театралната сцена направих от картон, както и кулите на двореца. Самата торта беше на 3 етажа и нямах нужда от повече тортени етажи. Едно от предимствата на неядливите части на тортата, е че мога да започна работа по тях много по-рано, а и ако желаеш, си ги оставяш за спомен.

Ето какъв беше проектът на театралната сцена:

Бяха ми нужни две картонени подложки с диаметър 15 см и един правоъгълен картон с дължина 24 см и височина 16 см. Люлката направих от малко правоъгълно картонче. В двата му края направих дупчици и прекарах сладкарска тел, така че да се получат дръжки на люлката. В горната подложка също бях направих две дупчици, през които минаваше телта от люлката и ги завързах така, че люлката да е стабилна.

С лепило свързах отделните части. Изчаках един ден да изсъхнат добре и на другия ден ги покрих с фондан. За съжаление не случих на време и точно когато смесвах цветовете за фондана, навън беше изключително мрачно и нямаше дневна светлина. На изкуствена светлина цветовете изглеждат по съвсем различен начин и така тортата се получи с доста по-оранжев и наситен оттенък.


За горната част на театралната сцена използвах следните елементи:

  1. Една картонена кутийка с височина 8 см;
  2. Две прозрачни пластмасови чашки с височина 6 см, които свързах в основите им, с помощта на картонена подложка и лепило.

След като свързах трите елемента, на другия ден ги покрих с фондан, за да съм сигурна, че лепилото е стегнало.


За основата на сцената използвах подложка с дървена текстура.

Върху разточен фондан се притиска леко подложката, така че да се отпечата релефът върху него, след което се изрязва кръг с диаметър 15 см и с помощта на малко вода се залепя върху картонената подложка. Люлката също покрих с фондан, като за нея използвах подложка за дантела.


Фонът на театралната сцена реших, да е в синьо, за да създаде контраст и да може люлката с принцесата, да изпъкнат по-добре. Използвах силиконова отливка за рамка, за да направя няколко рамки, в които поставих флорални принтове и с които украсих стените на сцената.


Остана да направя завесите и да поставя финалните щрихи по сцената.

За завесите разточих три парчета фондан с различна дължина, които набръчквах леко в горния край и залепях върху страниците на сцената, като започвах от най-дългото. С помощта на силиконови калъпи направих най-различни елементи, с които завърших декорацията. Използвах златна сладкарска боя за да боядисам отделните части на украсата.


За гърба на театралната сцена отново използвах силиконови отливки за декоративните елементи и си бях направила захарна дантела по тази рецепта, с която завърших декорацията.


За принцеската използвах бял гъм пейст, който оцветих в телесен цвят. Направих си сама калъпче от стар фондан и едно ангелче, което ми бяха подарили преди време. Скулптирах телцето. С помощта на малко парченце от клечка за зъби, свързах тялото с главата. От парче бял фондан си направих роклята и добавих коланче с дребни цветчета. Върху косата й поставих корона, украсена с розички. Накрая с ядливи боички изрисувах лицето, боядисах роклята, косата, нарисувах и обувчици, и ето че беше готова.


Дотук с театралната сцена. Дойде време и за кулите на двореца. Тъй като идеята за тортата я имах от край време, бях мобилизирала всички вкъщи да пазят картонените основи на кухненските хартии, домакинско фолио и т.н. Накрая се оказа, че аз самата си имам всичко налично. Нужни ми бяха 4 такива основи, които направих в различна дължина, спрямо етажите и позицията им на тортата. Тъй като ми хрумна идеята кулите да светят, за горната част на кулите използвах отново пластмасови прозрачни чашки. От фондан им направих връхчетата. Покрих всичко с фондан, единствено върху чашките изрязах прозорчета. Вътре в чашките поставих по една лед лампичка и така получих този ефект.


За декорацията използвах различни резци и отливки. Ето част от тях:


Трите етажа на тортата бяха с размери: първи етаж – 28 см/14 см, втори – 22 см/12 см и трети – 18см /10 см.


В основата на тортата направих две саксии с дръвчета, имаше каляска, която в основата си беше поставка за мъфин. Направих и една каляска изцяло от фондан, но нея поставих като декорация на тортата за детската градина. Вече честно казано нямах сили да правя втора и това беше по-лесния вариант. Горната част на каляската беше от топка стиропор, облечена във фондан.


За мой късмет случайно намерих свещичка със златен брокат, която беше идеален завършек на тортата. Сглобената торта беше близо 80 см. Ето и крайния резултат:


И този път не минах без декорирани меденки. Бях направила около 100-тина бройки. Ето част от тях:

       


За сладката маса имаше два вида мъфини с три вида крем, тарталети с три вида крем, декорирани меденки и домашни бонбони. Неядливата част на тортата красеше масата.

 

 


А поканата, която направих, изглеждаше по този начин:

 

До следващи сладки срещи!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *