Червената шапчица

Може би всеки един от нас е израснал с приказката за “Червената шапчица”. Именно тя бе и вдъхновението за следващата ми торта, която направих за рождения ден на едно малко жизнерадостно момиче – Алина. Майка й се спря на дизайн на торта на “i dolcetti di Kerù”. Използвах основната идея на тортата, но я пречупих през моята призма и леко я видоизмених.

Отново направих най-горната част – къщичката, неядлива, но който реши може съвсем спокойно да я направи от бисквити. Рецепти за джинджифилови къщички в интернет пространството има много. Тортата трябваше да е за около 30 човека, затова реших да я направя на два етажа (долният с размери – 22см/14см, горният – 17 см/12 см). Къщичката направих от картон, който покрих с фондан. Тъй като имах калъп за къщичка, използвах същите размери и си изрязах съответните части от картон. Залепих ги с лепило и ги оставих да стегнат за една нощ. На другия ден разточих на тънко бял фондан, изрязах го в нужните размери, за да облека къщичката. Използвах калъпа за да създам лек релеф на страните и залепих отделните части към картона с помощта на четка и малко вода. Къщичката беше готова за декориране.


Оттук започна веселата част. Цялостната декорация на тортата се оказа по-трудоемка, отколкото си я представях. Започнах с украсата на къщичката. За покрива направих мозайка от 4 различни цвята фондан. За целта използвах молд с текстура за тухли. Изрязах си тухлички в 4 цвята и ги подредих върху покрива, като ги залепях с малко вода.


Всички стени на къщата бяха с различна декорация. Нужни ми бяха следните приспособления:

 1. Резец за борд;
 2. Силиконови отливки за врата и прозорци;
 3. Силиконова отливка за сърца;
 4. Силиконови отливки за цветя
 5. Пистолет за фитили;
 6. Резец за цифри;
 7. Четки за рисуване и сладкарска боя.

За тревата съм използвала пистолет за фитили. Отделят се малки снопчета и се прикрепят към къщата с малко вода.

От едната страна на къщата поставих ограда, сърничка и таралеж, за които съм използвала силиконови отливки. Направих и няколко гъбки, които моделирах ръчно и поставих в предната и задната част на къщичката.


Предварително направих и част от другите елементи, които щяха да са ми нужни за украсата на тортата: Червената шапчица, кошничка, малко гъбки, вълк и малки сърчица (около 80 бр.) за долния етаж.

Ето как моделирах Червената шапчица стъпка по стъпка:


Вълкът е маскиран като дърво и го направих много лесно, с помощта на текстура за дърво и скалпел, с който го изрязах в нужната форма. Разточих го върху две дървени шишчета, за да може след това да се забие в тортата. От малко парче фондан моделирах опашка, направих леки разрези с нож, за да имитират козина. От малки топченца червен фондан моделирах две малки ягодки, които поставих пред вълка и от зелени фитили направих малко тревичка.


Гъбките моделирах по следния начин:

Накрая им добавих малко бели точки и им придадох лек блясък с червена сладкарска боя.


Кошничката моделирах ръчно от парче кафяв фондан. С нож направих разрези, за да имитират плетка. За дръжката използвах парче тънка тел, която покрих с фондан. Кърпата, с която покрих кошничката, направих от малко захарна дантела и правоъгълно парче фондан, с червена боя нарисувах малко точки и поставих цветенце върху нея.


За декорацията на двата етажа използвах:

 1. Резец за борд;
 2. Пистолет за фитили;
 3. Силиконов молд за цветя и листа;
 4. Силиконов молд за рамка;
 5. Силиконов молд за букви

За изрязването на кръгчета по борда използвах сламка. Усуках по два фитила за горната част на борда.

С пистолета си направих тънки фитили, които оформих на снопчета за тревата. Залепих ги към тортата с малко вода. За стъблата на цветята също използвах тънки фитили.


За долния етаж използвах текстура за дърво, покрих тортата с фондана и украсих с множество малки сърчица, а в предната част поставих рамка с името на рожденичката.


Стигнахме и до цялостната визия на тортата:

Тъй като тортата беше за детски рожден ден и в нея не трябваше да има ядки и шоколад, заложих на торта с крем “Маскарпоне” и добавих ягоди и банани към нея.

Надявам се да съм ви била полезна и до скоро!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *