Френска селска торта

Като почитател на по-леките торти, тази, ми стана една от любимите. Тънки и ухаещи на мед блатове, в съчетание с лек йогуртов крем, сладко от боровинки и орехи – уникално добра комбинация. Тъй като я обичаме цялото семейство, съм я приготвяла по най-различни поводи.

Рецептата съм адаптирала от тук:

Продукти за блатове с диаметър 25 см:

1 яйце;
150 г кристална захар;
200 мл прясно мляко;
2 с.л. течен мед;
2 ч.л. сода;
50 г стопено, охладено масло;
400 г брашно

Продукти за крем “Йогурт”:

1 л. цедено кисело мляко (две кутии на Бор Чвор);
1/2 ч.ч. кристална захар;
кората от един лимон (аз обикновено пропускам тази стъпка, тъй като ги обработват с химикали);
2 с.л. лимонов сок;
70 мл сладкарска сметана;
2 ванилии

За да придам малко повече плътност на тортата, понякога добавям и този крем към нея, като го редувам с йогуртовия крем, но и без него тортата е много вкусна. Рецептата е следната:

Продукти за крем с парени орехи:

1.5 ч. ч. смлени орехи;
150 г масло;
2/3 ч. ч. пудра захар;
1 ч. ч. прясно мляко;

Допълнителни продукти:

1/2 бурканче сладко от боровинки
200 г орехи – ако се приготвя само с крем “Йогурт” или 100 г, ако се добавя и кремът с парени орехи.

Начин на приготвяне на блатовете:

Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в по-дълбока тенджера (тъй като почти удвоява обема си), и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Имайте предвид, че ако използвате кафява захар, вместо бяла, тогава ще ви е трудно да определите кога ще придобие карамелен цвят. Освен това, ако използвате индукционен котлон, сместа ще бъде готова по-бързо (максимум 20 минути може би). Внимавайте да не пресготвите сместа, защото впоследствие тестото ви ще стане по-твърдо и жилаво, и по-трудно за разточване. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 5 топки.
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и до разточете до желания диаметър.
Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса, докато придобие златист загар. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта.
 Начин на приготвяне на крем “Йогурт”:
За да приготвите крема разбийте цеденото кисело мляко със захарта. Добавете лимоновата кора (ако сте решили да я включите) и сок. Разбийте сладкарската сметана в отделна купа на пяна и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Добавете ванилията.
Внимателно прегледайте орехите да нямат черупки. Подредете ги в тава и ги запечете за 5 минути на 200 градуса, като разбърквате с лъжица. Това ще подсили аромата им. Охладете ги и ги смелете в блендер. Може да ги оставите и сурови, ако предпочитате.
Начин на приготвяне на крем с парени орехи:
Маслото се оставя на стайна температура да се отпусне. Разрязва се на малки парчета и се разбива с пудрата захар до получаване на еднородна смес. Прясното мляко се кипва. Смлените орехи се заливат с врялото мляко и се оставят да изстинат, без да се бъркат. След като изстине ореховата смес, към нея се добавя масленият крем. Получава се не много гъста смес. Може да се направи предварително и да се остави да се охлади малко в хладилник.
Сглобяване на тортата:
Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените, смлени орехи, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки и леко го размажете. Не слагайте прекалено много, за да не се усеща основно вкусът на боровинките.
Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с орехи и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Запазете малко за измазване отстрани. Приберете тортата за минимум 2 часа да стегне в хладилник, най-добре за едно денонощие, след това внимателно прекарайте нож по ръба на ринга и го отстранете.
Намажете тортата с лек пласт крем отстрани. Поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа.
Ако решите да добавите от допълнителния крем – то редувайте двата крема, като започнете от крем “Йогурт”. Може да пропуснете поръсването на орехи, тъй като в крема с орехи, така или иначе има достатъчно орехи. А сладко от боровинки поставяйте само върху крем “Йогурт”. Останалите 100 г орехи, използвайте за декорацията на тортата, освен, ако не сте решили да я декорирате различно.
Опитайте я и няма да останете разочаровани.
Ето и част от моите варианти на декорация, когато не съм я покривала с орехи:
Декорация с естествени цветя – лавандула и маргарити, които обожавам.
За целта тортата е измазана с маслен крем с малко крема сирене по тази рецепта.

Торта за двоен юбилей. Покрита е с фондан. За целта при разточването на блатовете, съм разточила и една лента за борд. Отгоре съм измазала цялата торта с маслен крем и след това съм я покрила с фондана.

Тези две тортички правих по едно и също време. Измазани са с маслен крем по тази рецепта и са декорирани с рози от фондан.
       
 

Тази торта вече ви я представих в тази публикация. Направих я висока 20см, разделена с подложка по средата, така че да са две торти една върху друга с еднакъв диаметър – 22см. Покрита е с блат по борда и отгоре е измазана цялата с маслен крем, под фондана.
    

Ето и разрез на една от тортите:
Да ви е вкусно!

Коментари

  1. Здравейте, Много красиви са тортите Ви!:-)
    Обичам и харесвам много фревска селска торта, сега обаче трябва да я покрия с фондан за торта за РД. С колко трябва да увелича продуктите, за да изпека блат за обвиване на тортата отстрани, ако самата торта е 24-25 см.Предполагам със същият вид блат я обвивате..
    Изглеждат стабилни и красиви, направо перфектни!
    Благодаря предварително!
    С възхищение!)

    Илияна

    1. Здравейте, имайте предвид, че при тази торта блатовете се разточват на тънко и самата торта не се получава много висока (може би около 8см височина). Не знам каква визия сте си избрала за тортата, след като ще я покривате с фондан, но освен диаметъра, е важна и височината, която целите. Ако не желаете да я правите по-висока, то може да си увеличите дозите с 1/3. Тогава мисля, че ще имате достатъчно количество тесто, за да си разточите борд за тортата. За самия борд, ще трябва да сметнете обиколката на тортата и да разточите ленти, чиято сумарна дължина да е с няколко см по-голяма от обиколката, тъй като при печенето блатът може да се свие. Относно широчината на лентите – тя се определя от височината, която сте си избрала за тортата, като отново е хубаво да разточите тестото с няколко см в аванс. Като цяло е по-добре да си предвиждате повече продукти и да ви остане тесто, отколкото да не ви стигне и да трябва да правите всичко отначало. Ако ви остане от тестото, спокойно може да си го приберете във фризера и да използвате след време. Друго нещо, което трябва да имате предвид, е че ако препечете малко повече лентите, които ще използвате за борд, има вероятност те да станат хрупкави и чупливи, и тогава няма да може да ги огънете около тортата. Така че бъдете внимателна при изпичането им.
      Относно продуктите – понякога си увеличавам и дозата за крема, тъй като обичам торти с повече крем. Често увеличавам дозата за блатовете и ги правя с повече блатове, защото обичам по-високи торти. Цеденото кисело мляко трябва да е с висока масленост и да стои гъсто, защото в противен случай кремът може да не е достатъчно стабилен. Ако случайно кремът ви се получи по-течен – може да го сгъстите с желатин и да го охладите за известно време, за да стегне малко, преди да сглобите тортата. При торти, които се покриват с фондан е важно кремът да е по-стабилен. Другото, което трябва да имате предвид, е че при френската селска торта, блатовете като престоят с крема малко слягат. Така че много внимателно трябва да подберете визията на тортата. Ако ви е много важно да имате точно определена височина, то по-добре изберете или друг вид торта или сложете желатин в крема. Ако не ви е нужно да е много висока, а около 10-тина см, то не мисля, че ще имате проблем. Аз рядко си позволявам да ползвам тази торта за под фондан, точно заради тази нестабилност, тъй като обикновено правя много големи многоетажни торти.
      Ако нещо не ви е станало ясно, не се колебайте да пишете.
      Ще стискам палци всичко да ви се получи, както сте го запланувала!

      1. Здравейте,

        Благодаря за изчерпателното обяснение!Тортата е за домашна употреба, любима е у дома, но сега целя и определена визия.Не е задължително, да е много висока, но мисля да удвоя дозата все пак, за да имам за борд.Имам един въпрос – борда от блат се залага в ринга още при реденето на тортата или след като е стегнала вече в хладилник и свалим ринга? Ще я правя довечера. За съжаление чак сега прочетох отговора.Надявам се да видите въпросът ми преди това… 🙂
        С благодарност!
        Илияна

      2. Здравейте отново, бордовете се слагат около тортата, преди стягането й в ринг. И аз вчера правих точно тази торта. 🙂

Отговори Отказ

Задължителните полета са отбелязани с *