Френска селска торта

Като почитател на по-леките торти, тази, ми стана една от любимите. Тънки и ухаещи на мед блатове, в съчетание с лек йогуртов крем, сладко от боровинки и орехи – уникално добра комбинация. Тъй като я обичаме цялото семейство, съм я приготвяла по най-различни поводи.

Рецептата съм адаптирала от тук:

Продукти за блатове с диаметър 25 см:

1 яйце;
150 г кристална захар;
200 мл прясно мляко;
2 с.л. течен мед;
2 ч.л. сода;
50 г стопено, охладено масло;
400 г брашно

Продукти за крем “Йогурт”:

1 л. цедено кисело мляко (две кутии на Бор Чвор);
1/2 ч.ч. кристална захар;
кората от един лимон (аз обикновено пропускам тази стъпка, тъй като ги обработват с химикали);
2 с.л. лимонов сок;
70 мл сладкарска сметана;
2 ванилии

За да придам малко повече плътност на тортата, понякога добавям и този крем към нея, като го редувам с йогуртовия крем, но и без него тортата е много вкусна. Рецептата е следната:

Продукти за крем с парени орехи:

1.5 ч. ч. смлени орехи;
150 г масло;
2/3 ч. ч. пудра захар;
1 ч. ч. прясно мляко;

Допълнителни продукти:

1/2 бурканче сладко от боровинки
200 г орехи – ако се приготвя само с крем “Йогурт” или 100 г, ако се добавя и кремът с парени орехи.

Начин на приготвяне на блатовете:

Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в по-дълбока тенджера (тъй като почти удвоява обема си), и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Имайте предвид, че ако използвате кафява захар, вместо бяла, тогава ще ви е трудно да определите кога ще придобие карамелен цвят. Освен това, ако използвате индукционен котлон, сместа ще бъде готова по-бързо (максимум 20 минути може би). Внимавайте да не пресготвите сместа, защото впоследствие тестото ви ще стане по-твърдо и жилаво, и по-трудно за разточване. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 5 топки.
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и до разточете до желания диаметър.
Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса, докато придобие златист загар. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта.
 Начин на приготвяне на крем “Йогурт”:
За да приготвите крема разбийте цеденото кисело мляко със захарта. Добавете лимоновата кора (ако сте решили да я включите) и сок. Разбийте сладкарската сметана в отделна купа на пяна и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Добавете ванилията.
Внимателно прегледайте орехите да нямат черупки. Подредете ги в тава и ги запечете за 5 минути на 200 градуса, като разбърквате с лъжица. Това ще подсили аромата им. Охладете ги и ги смелете в блендер. Може да ги оставите и сурови, ако предпочитате.
Начин на приготвяне на крем с парени орехи:
Маслото се оставя на стайна температура да се отпусне. Разрязва се на малки парчета и се разбива с пудрата захар до получаване на еднородна смес. Прясното мляко се кипва. Смлените орехи се заливат с врялото мляко и се оставят да изстинат, без да се бъркат. След като изстине ореховата смес, към нея се добавя масленият крем. Получава се не много гъста смес. Може да се направи предварително и да се остави да се охлади малко в хладилник.
Сглобяване на тортата:
Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените, смлени орехи, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки и леко го размажете. Не слагайте прекалено много, за да не се усеща основно вкусът на боровинките.
Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с орехи и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Запазете малко за измазване отстрани. Приберете тортата за минимум 2 часа да стегне в хладилник, най-добре за едно денонощие, след това внимателно прекарайте нож по ръба на ринга и го отстранете.
Намажете тортата с лек пласт крем отстрани. Поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа.
Ако решите да добавите от допълнителния крем – то редувайте двата крема, като започнете от крем “Йогурт”. Може да пропуснете поръсването на орехи, тъй като в крема с орехи, така или иначе има достатъчно орехи. А сладко от боровинки поставяйте само върху крем “Йогурт”. Останалите 100 г орехи, използвайте за декорацията на тортата, освен, ако не сте решили да я декорирате различно.
Опитайте я и няма да останете разочаровани.
Ето и част от моите варианти на декорация, когато не съм я покривала с орехи:
Декорация с естествени цветя – лавандула и маргарити, които обожавам.
За целта тортата е измазана с маслен крем с малко крема сирене по тази рецепта.

Торта за двоен юбилей. Покрита е с фондан. За целта при разточването на блатовете, съм разточила и една лента за борд. Отгоре съм измазала цялата торта с маслен крем и след това съм я покрила с фондана.

Тези две тортички правих по едно и също време. Измазани са с маслен крем по тази рецепта и са декорирани с рози от фондан.
       
 

Тази торта вече ви я представих в тази публикация. Направих я висока 20см, разделена с подложка по средата, така че да са две торти една върху друга с еднакъв диаметър – 22см. Покрита е с блат по борда и отгоре е измазана цялата с маслен крем, под фондана.
    

Ето и разрез на една от тортите:
Да ви е вкусно!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *