Тортен свят

Това е тортата за 5-тия Рожден Ден на дъщеря ми. Дълго време не можех да изчистя концепцията около тази торта. Минавах през най-различни дизайни, докато накрая се спрях на композиция от най-различни лакомства.

 

Тъй като финалният проект предполагаше една доста голяма торта, реших само долните два етажа да са ядливи. Размерите й бяха:

  • 1-ви етаж – 28/14,
  • 2-ри етаж – 23/12
  • 3-ти етаж – 18/10 – неядлив
  • 4-ти етаж – неядлив мъфин и лакомства от фондан

В основата на тортата бях поставила други неядливи елементи, покрити и декорирани с фондан.

За по-голямата част от декорациите използвах формички от комплект за моделиране с пластилин. За този елемент използвах един стъклен буркан за подправки, който покрих с фондан. Предварително бях подготвила принт от фонданова хартия за етикета. Имах силиконови отливки за малини, боровинки и френски макарони. Пуричките и зърната кафе ги моделирах ръчно. За финални щрихи използвах кафяв дъст.


За следващия елемент използвах картонено парче торта, което покрих с фондан. Ръчно оформих от фондан пластовете крем, поръсих със захарни пръчици и оформих череша от фондан. За дръжката й използвах тел за цветя. Боядисах я с червена гелова боя, за да й придам малко блясък.


За кофичката със сладолед използвах картонена чаша, а за сладоледените топки  – стиропорени, които покрих с фондан. За релефа на чашата направих отпечатък върху фондана от вафлена фуния за сладолед. Предварително бях подготвила принт от фонданова хартия за етикета. С ножичка направих разрези по фондана за по-реалистичен вид на сладоледените топки. Ръчно оформих от фондан останалите щрихи от декорацията и с боички придадох блясък на черешата и сладоледа.


За мъфинчето ми послужи малка пластмасова кутийка, която покрих с фондан. Шприцованият крем направих с пистолет за фитили. Ръчно оформих от фондан кафените зърна, пуричката и резенчето портокал, като отново с помощта на боички придадох завършен вид на елементите.


За основата на мъфина разрязах една картонена чаша, а за горната му част – стиропорена топка, покрих ги с фондан и ръчно оформих останалите декоративни елементи. За връзката ползвах пистолет за фитили, а останалите лакомства оформих с помощта на форми за моделиране на пластилин и фондан. Буквите направих със специални резци за фондан. Имаше и няколко декорирани меденки към украсата. Някои от лакомствата поръсих с нишесте, за да изглеждат по-реалистично, а за завърша цялостната визия използвах малко кафяв дъст. Ето и финалният резултат:

 


Това са част от меденките, които присъстваха на сладката маса:

 

       

Мисля, че е излишно да ви казвам колко време ми е отнела изработката на всичко това. 🙂

И този път направих поканите за партито. Ето как изглеждаше тя:

Надявам се да са ви допаднали моите творения и да съм ви била от полза. 🙂

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *