Торта “Шарлота” с манго

Ако някога не разполагате с много време, а искате да изненадате гостите с представителна торта, която в същото време е изключително вкусна и лека, то това предложение е много подходящо. Ще трябва да я приготвите от предния ден, за да има време да стегне.

Необходими продукти за торта с диаметър 20-22см:

🔸За блата:
✅2 яйца
✅60 г брашно
✅60 г захар

🔸За муса:
✅560 – 600 г кисело мляко с вкус на манго (използвах Активиа с вкус на манго, защото не успях да намеря друго)
✅400 мл течна сметана
✅1/2 от плодовете от консерва манго 425 г
✅100 мл сироп от консервата манго 425 г
✅2 пакетчета  желатин
✅4-5 с. л. пудра захар

🔸За желето:
✅1/2 от плодовете от консерва манго 425 г (отделете 1 бр. за декорацията)
✅2 ч. л. желатин
✅2 с. л. захар
✅50-100 мл сироп от консерва манго

🔸 За сиропиране:
✅100 г захар
✅100 мл мляко
✅2-3 с. л. ром или коняк

🔸За декориране:
✅ок.25-30 бишкоти Савоярди, в зависимост от това колко голям ще ви се получи диаметърът
✅ 1 парче манго (от консервата или прясно) – по желание и физалис
✅100 мл течна сметана
✅прясна мента

Начин на приготвяне:

Блат:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намаслете форма с диаметър 22 см. или сложете хартия за печене.
  2. Разбийте хубаво яйцата със захарта ок. 5 минути. Добавете брашното и внимателно разбъркайте с шпатула, така че да няма бучки. Изсипете тестото във формата, изравнете.
  3. Печете около 10-12 минути. Охладете блата върху решетка.

Мус:

  1. Нарежете половината манго от консервата на малки парченца.
  2. Залейте желатина с 10 с. л. вода и го изчакайте няколко минути да набъбне, след което го затоплете на водна баня, докато се разтвори напълно.
  3. Изсипете желатина и 100 мл сироп от консервата манго в половината количество кисело мляко и разбъркайте добре, след което добавете останалото количество мляко и нарязаното на парченца манго и отново разбъркайте.
  4.  Разбийте сметаната с пудрата захар и я добавете към сместа с киселото мляко. Разбъркайте внимателно с шпатула. Ако млякото не е много гъсто (каквото беше моето – Активиа), най-вероятно кремът ще ви се е получил сравнително течен. Затова трябва да го поставите в хладилник да се охлади и стегне за известно време – ок. 1 час. Ще трябва да го наблюдавате. Целта е да се получи сравнително гъст крем, който да може да се изсипе във формата.

Желе:

  1. Пюрирайте в блендер останалото количество манго (като оставите 1 парче настрана за декорация).
  2. Залейте желатина с 3 с. л. хладка вода и го изчакайте няколко минути да набъбне, след което го затоплете на водна баня, докато се разтвори напълно.
  3. Загрейте в касерола останалото количество сироп от консервата и захарта. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Отстранете от котлона и добавете пюрето от манго и желатина. Отново разбъркайте хубаво, прецедете сместа през сито и оставете да се охлади. След което го приберете в хладилника за да стегне малко. Отново трябва да се наблюдава, защото трябва да остане една идея течно, за да може да се излее във формата.

Сироп за сиропиране:

  1. Изсипете млякото и захарта в касерола и загрейте докато заврят. Варете 2-3 минути, отстранете от котлона и добавете алкохолът, който сте избрали.

Сглобяване:

  1. Поставете блата върху подложка за торта и стегнете във форма с регулируем диаметър или такава с падащо дъно.  Ако желаете, може да поставите ацетатен лист от вътрешната страна на формата, за да я издължите и за да не ви залепва тортата за ринга. 
  2. Започнете да редите върху блата бишкотите, които предварително леко сте изрязали отдолу (за да са равни и да прилепват плътно за блата), като ги прикрепяте плътно един до друг по краищата на формата.
  3. Сиропирайте обилно блата и намажете леко от вътрешната страна бишкотите със сироп. 
  4. Изсипете вече стегналият леко мус във формата и загладете. Охладете го около 30 минути, за да стегне още малко.
  5. Изсипете половината от желето върху горната част на тортата, охладете и след това изсипете останалото. Това са прави, с цел да не ви се разтече желето.
  6. Поставете тортата в хладилник за една нощ. Гарнирайте с бита сметана, парченца манго и мента преди сервиране. Аз добавих и малко физалис.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *