Торта с ретро самолет

Изнизаха се 365 дни и ето отново повод за торта – 2-рият Рожден Ден на сина ми.

Определено ми е доста по-трудно да избирам дизайн на торта за момче, но неотдавна бях попаднала на няколко торти, които привлякоха вниманието ми. Бяха на тема “Пътешественик” – със самолетчета, ретро карти, куфари и много ми допаднаха. Дойдоха ми идеи за тортата и ми се струваше, че няма да ми е много трудно да я реализирам.

Първо трябваше да намеря принт на карта, което не беше много лека задача, защото исках да е в определени цветове и да е с добро качество все пак. Дълго време търсих нещо подходящо и не мога да кажа, че открих точно това, което исках, но поне малко се доближаваше. Подготвих я за печат и принтирах на фонданова хартия. Трябваха ми три листа А4 формат. Исках тортата да е висока, на три етажа, но при мен почти винаги в процес на работа нещата се променят и ми се налага да импровизирам. Първо, когато разпечатах картата на фонданова хартия, цветовете бяха много по-различни от тези на  снимката, не й се зарадвах особено, но нямах избор. Другото нещо, което ми обърка плановете, беше че реших да направя тортата с шоколадови медени платки и крем “Страчатела”, но тъй като тези блатове са много тънки, етажите на тортата станаха двойно по-ниски от заплануваното, въпреки, че изпекох 19 блата. Това наложи промяна в цялостната концепция. Първоначалната идея за тортата беше първият етаж да е като куфар, вторият да е с принт карта, а на третия да е изписано името и евентуално друга декорация, но заради двойно по-ниския етаж, предварително подготвената карта щеше да е отрязана на половина и не ми допадаше толкова. Затова реших да пренеса останалата част от картата и на най-горния етаж, за да се запази размерът й. Мисля, че финално не се получи лошо.

Поне седмица по-рано си набавих необходимите продукти. Бях си купила 1 кг тъмнокафяв фондан, 250 г черен, 250 г цвят бургунди и 2.5 кг бял. Предварително се захванах с ретро самолета и авиатора. Извадих няколко снимки на ретро самолети, за да ги ползвам като модел и започнах да го моделирам. Първо на лист хартия си скицирах един самолет, в размерите, които исках да бъде. От картон изрязах макет на крилата.


След което взех парче фондан и с дланите си оформих корпуса на самолета. За да издълбая дупка в корпуса, използвах един накрайник за шприцоване (трябва ви нещо остро с малък диаметър). С помощта на инструментите за моделиране дооформих и загладих дупката.


Следващата стъпка бе да направя крилата. Както вече споменах, предварително си бях направила макет от картон, за да ми е по-лесно да ги изрежа. Разточих парче фондан (около 3 мм дебелина), с помощта на макета и остър нож изрязах двете крила. Към фондана бях добавила щипка тайлоза, за да може по-бързо да стегне. Трябва да ги изчакате да се втвърдят хубаво преди да започнете да свързвате конструкцията, защото в противен случай ще ви се прегънат и няма да ви се получи. Аз изчаках поне един ден, преди да премина към следващите стъпки. Нужни ми бяха 4 клечки с еднаква дължина (4 см), с които да свържа крилата едно за друго (използвах дървени шишове), но самото свързване се прави на по-късен етап. За да закрепите клечките към крилото, може да използвате и малко сладкарско лепило, айсинг или размекнат с малко вода фондан.


За да свържа конструкцията, върху едното крило залепих корпуса (използвайте или сладкарско лепило, или размекнете малко фондан с вода). Отрязах 8 бр. телчици, който поставих на “Х” върху долното крило. Отрязах и две къси клечки (от клечки за зъби), които забих в корпуса, за да служат за подпора на горното крило. Накрая отгоре се поставя крилото, като хубаво трябва да се залепят клечките за него. Тази част се оказа по-трудна, отколкото си мислех. Клечките ми се разместваха, крилото се разкривяваше, но след известни опити ги застопорих.


Тук възникна и друг проблем. В един момент крилата започнаха да се нацепват и щяха да се разцепят на парчета, ако не ги бях укрепила. Предполагам, че съм попаднала на некачествен фондан. За целта използвах две клечки за сладолед, които залепих в основата на крилата, за да ги поддържат равни.

Случи се и нещо още по-неприятно. На мястото където бях изрязала дупка в корпуса, той започна да се напуква и в един момент изцяло се разцепи на две. Наложи се да го укрепя с клечка и слепих отново двете части. След декорацията не си личеше, че е имало някакъв проблем с него, но докато го оправя изгубих много време.


За предната част на самолета използвах най-обикновена капачка, с помощта на която оформих от фондан предницата. С цедка придадох решетъчна текстура на фондана. С резец за цветя направих перката, отстранявайки със скалпел 5 от листата. Самата перка закрепих към самолета чрез парче клечка за зъби. Бях я направила да се върти около клечката.


С помощта на резец за кръгче направих гумите на самолета. За предната част – две гуми с по-голям диаметър, а за задната – една по-малка. За да свържа гумите, използвах клечки за зъби.


За стабилизаторите в задната част на самолета, отново използвах макет от картон. Свързах ги към самолета с помощта на клечки за зъби. Декорацията направих с резец за кръгче и за звездичка.


След като самолетът беше готов, започнах да моделирам авиатора. Първо си оцветих парче фондан в телесен цвят (смесих бял фондан с малко прасковена боя). Не използвах молд (силиконова отливка), реших да се опитам сама да го оформя. Оформих малко топче от него, с големина, каквато исках да има главата. Използвах илюстрирания инструмент за моделиране. С облата част оформих очите, като внимателно се притиска, с леко избутване се оформя носа, с острата част се правят дупчици в него. В областта на устата се прави лек разрез и след това с облата част на инструмента се избутва частта около устата, за да се оформят устните. С острата част се правят леки дупчици в краищата на устните и по средата на устата. Има много клипчета в интернет как се моделират лица. Препоръчвам ви да изгледате няколко и ще ви стане по-ясно каква е техниката. Аз не използвах специален фондан за моделиране и предполагам, че моят не е много подходящ за такива цели, тъй като и лицето ми се напука. Не стана перфектно, но имам тепърва да се усъвършенствам и в това.


 След като сме оформили контурите, се пристъпва към запълване на окото. Оформят се две миниатюрни топченца и се запълват контурите на окото. Продължава се с изрисуването му. Нужна е малко кафява, малко бяла и малко черна сладкарска гел боя. С кафявата внимателно се рисуват и веждите. С леко прасковено или розово се боядисват устните. 


Шапката я направих от кафяв кръг, с който покрих главата. Изрязах две кафяви ленти и ги подпъхнах под шапката от двете страни на ушите, леко завих краищата им навън. Оформих очилата от много тънка лентичка кафяв фондан, върху нея залепих две кръгчета, които боядисах с бяла боя в горната част, за да се откроят стъклата. От малко жълт фондан оформих косичката (правят се леки разрези по фондана, за да се оформи като снопчета). Тялото моделирах от парче кафяв фондан, както и ръцете. То на практика почти не се вижда, тъй като влиза вътре в самолета, а отделно и шалът доста го закрива. Дланите направих от фондан в телесен цвят. Прикрепих ги към ръцете с клечка за зъби. Главата също прикрепих към тялото с клечка за зъби (може да укрепите и с малко размекнат с вода фондан, за да е още по-стабилна). Използвах син фондан за шала. За да му придам автентична текстура, го разточих върху плат с релеф (продават се шаблони с подобен релеф, но все още нямам). Така заприлича на истински шал. С ножичка нарязах краищата.


Финални щрихи на самолета. С помощта на пистолет за фитили направих тънки ленти от черен фондан, с които декорирах крилата, корпуса на самолета и стабилизаторите. Използвах златна прахообразна боя, за да боядисам част от елементите и да придам ретро (винтидж) визия на самолета. Малка част от прахообразната боя се разтваря в чист спирт или алкохол от сорта на светъл ром, водка и т.н. Те бързо изветряват и така боята по-бързо засъхва. В случая използвах по-разредена боя, за да се покрият частично елементите.

На дървено шишче залепих правоъгълно парче бежов фондан за флагче, на което изписах годините на сина ми. Използвах черен сладкарски флумастер и леки щрихи в златно. Закрепих го към самолета и го поставих в ръката на момченцето. В предната част на самолета, там където бях съединила корпуса на самолета с крилото чрез клечки за зъби, поставих два фара. Моделирах ги от две кръгчета черен фондан. Отпечатах върху тях две окръжности с по-малък диаметър и оцветих вътрешността със златна боя.

Изрязах кръг от картон, с диаметър по-малък от този на тортата и го покрих с фондан. Използвах го за основа на самолета, за да не потъва в тортата. Направих множество топчета в различни размери и ги поставих върху него (имитираха облачета). Върху тях закрепих самолета. С това основната декорация на тортата беше готова.


Финалният резултат:


Тортата направих по тази рецепта. За триетажна торта удвоих дозата на продуктите. Изпекох 19 блата. Въпреки това, тъй като тези блатове са много тънки, тортата ми се получи два пъти по-ниска от заплануваното (обичам етажите да са по-високи). Получи се торта с размери на етажите: етаж 1 – 24 см/12 см; етаж 2 – 20 см/10 см; етаж 3 – 16 см/8 см.

Първият етаж имитираше куфар. За да го направя си подготвих фондан в два цвята – тъмнокафяв и светлокафяв. По дължината на борда на тортата, през средата, направих лек разрез, за да се разграничат двете половини на куфара. Дръжката моделирах с ръцете си от парче дебел фондан. Изрязах не много широки ленти за борд на куфара в горната и долната му част, и за каишките. Ръчно си моделирах катарамите от тънки фитили фондан, които боядисах в златно. За капси използвах шоколадови копчета, но може да се изрежат и с резец за кръгче, ако не разполагате с такива. Боядисах ги със златна сладкарска боя. Със силиконова отливка направих орнаменти, с които украсих куфара. От тънки фитили от фондан, които направих с пистолет за фитили, направих имитация на конопена връвчица, към която прикрепих табелка с името на сина ми (за нея използвах предварително подготвен принт).

Вторият етаж беше направен изцяло от принт. За него ми трябваха три листа А4 формат, които бях разрязала наполовина.

Останалата част от принта пренесох на третия етаж. Той заемаше половината етаж. Останалата половина беше покрита с бежов фондан. Опитах се да се доближа максимално до цвета на принта. Така поставих принтовете на двата етажа, че картинката на горния етаж беше продължение на тази от долния. С помощта на резец изрязах плочка, която надписах с името на сина ми и контурирах в златно. Нея поставих по средата на най-горния етаж.

За финал – покрих подложката на тортата с фондан, който разточих върху шаблон за дървена текстура, за да му придам този ефект. Изрисувах малко с бои в тъмнокафяво и бяло, за да подсиля малко контурите. С това тортата ми беше напълно готова.


Отново се бях погрижила да има и сладка маса за гостите. Като асортимент десертите не се различаваха много от тези, които обикновено приготвям.

Меденките приготвих около седмица по-рано (те позволяват да се направят предварително). Използвах тази рецепта. От всички меденки, които съм декорирала, тези за момента са ми най-любимите. И за тях си бях подготвила принтове, които разпечатах на сладкарска фонданова хартия. За да ги декорирам използвах най-различни молдове (силиконови отливки), резци, ядливи дантели. Ето ги и тях:


На сладката маса имаше два вида домашни бонбони. Едните бяха кокосови бонбони “Рафаело” по тази рецепта, а другите с орехи и вишничка по тази рецепта.


Другият вид десерти, които красяха сладката ни маса, бяха кексчетата на клечка (cake pops). Може да ги срещнете в най-различни разновидности. Тестото им се прави или от пандишпанови блатове, или от бисквити. Приготвят се сравнително бързо и са чудесни за детско парти. Децата много им се радват. Моят вариант беше тематичен с тортата и им бях поставила по една перка, като на самолетче. Рецептата е тук. Ето как изглеждаха:


Най-любимата ми част от сладката маса са тарталетките. Пълня ги с най-различни кремчета и са ми уникално вкусни. За този Рожден Ден направих повече разновидности. Част от тях бях напълнила с крем “Маскарпоне”, други с бананов крем с орехи, с шоколадов ганаш и с крем “Спекулоос”, имаше и шоколадови тарталетки. За украса използвах сезонни плодове (ягоди, малини и череши). Тук може да намерите рецепта за тесто, от което да ги приготвите.


А ето и последните сладки украшения – ванилови мъфини с шоколадов ганаш и шоколадови мъфини с портокал, ром и орехи, и крем “Маскарпоне”, и крем “Спекулоос”.


За мое улеснение отново си бях направила тематична покана. Ето я и нея:

Дано да съм успяла да ви вдъхновя с идеи и до нови сладки срещи!

Коментари

  1. Възхитена съм! Прииска ми се всичко това за моя юбилей 🙂 Приемате ли поръчки?

    1. Здравейте, Теодора, първо благодаря за милите думи. За съжаление не приемам поръчки. За момента е само хоби. Може да ми пишете на имейл какво си представяте и ще видя дали има с какво да съм Ви полезна. Хубав ден!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *