Торта с ретро влак

Това е една от любимите ми торти, не защото е перфектна като изпълнение, но въпреки, че съм доста критична към всичко, което творя, тази ми носеше някакво вътрешно удовлетворение. Вероятно, защото винаги ми е много по-трудно да измисля дизайн на торта за момче и след като дълго време бях обмисляла как да изглежда, накрая максимално се доближих до заложената идея. При част от тортите ми, в процес на работа, се налага да променя в някаква степен първоначално заплануваната визия или пък залагам на повече импровизации и тогава до последно нямам представа как ще изглежда финално тортата. Докато правех тази торта, за мой късмет, нямаше непредвидени ситуации.

Направих я за 3-тия Рожден Ден на сина ми и беше в продължение на транспортната вълна от предишните му торти (с лодка и самолет). Отново заложих на така наречения “винтидж” стил. Първата стъпка бе, да направя 3D визуализация на идеята, колкото да добия някаква представа как би изглеждала, тъй като по този начин ми е по-лесно изпълнението й. Това беше нахвърляният проект, който следвах:

След което скицирах влакчето и оразмерих страните му. Изрязах си макети от картон с всичките му съставни части, които по-късно покрих с фондан. Реших да го направя неядливо, за да е по-стабилно. Гумите съединих с помощта на сламки.


Сглобих отделните части и от фондан моделирах останалите елементи. За по-завършен вид използвах прахови и гелови боички за да придам нюанси и подсиля контурите. Ето какво се получи:


Тъй като синът ми е роден на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, реших да вмъкна и ръкописи на глаголица – първата българска азбука. Оказа се, че да намеря подходящи такива не е много лесна задача. Предварително бях харесала илюстрации на Инга Измайлова и използвах старинните надписи за фон.


Дотук с предварителната подготовка. Следващите стъпки бяха:

  1. В един ден изпекох блатовете, направих крема за тортата и сглобих в регулируеми рингове трите торти за отделните етажи (понякога изпичам блатовете ден по-рано, преди сглобяването).
  2. На следващият ден измазах тортите с маслен крем, изравних ги добре и ги оставих в хладилник да стегнат.
  3. Последният ден покрих етажите с фондан. Залепих принтовете, където бяха предвидени и поставих още няколко финални щрихи. За табелата с името използвах отпечатък с текстура на дърво. За самите букви – резци за букви. За сърцето отново използвах специален резец, добавих парче ядлива дантела, която предварително бях направила по тази рецепта. Остана само да оцветя с прахови боички отделните етажи, за да придам по-старинен вид на визията.

 

Ето и малко снимки на крайният резултат:

  


За сладката маса направих тематични декорирани меденки по тази рецепта:

    

Имаше и кейк попсчета във формата на влакчета:

Останалите десерти бяха – мъфини, тарталети с няколко вида крем и два различни вида домашни бонбони:

Надявам се да са ви харесали и да съм била полезна. До скоро!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *