Торта с кукли от фондан

Тази торта направих за две от любимите ми същества – племенничките ми. Близначки са и дълго време умувах какъв точно да е дизайнът й. Отново поставих предизвикателство пред себе си, като реших да направя кукли от фондан. Вдъхнових се от изящни творения на майстори сладкари, които са направени толкова красиво и реалистично, изпипани до най-малкия детайл, че няма как да останеш равнодушен, ако ги видиш. Естествено, далеч бях от мисълта, че моят резултат ще е близък до техните творения, но бях длъжна да опитам. Отново си нямах идея как точно се правят. В един сайт намерих малко инструкции как се изработват подобни фигури от фондан, но в процеса на работа изпитах доста затруднения. Ще ги споделя с вас, защото може да са ви полезни и да избегнете част от моите грешки.

След като избистрих горе-долу идеята на тортата. Първо си намерих в интернет флорален принт и няколко цветни елемента, с които щях да покрия първия и част от втория етаж на тортата. Страшно много ми допадат рисуваните флорални мотиви по тортите, за съжаление не разполагам с достатъчно време, за да опитам да ги изрисувам собственоръчно. Отново започнах с изработването на декоративните елементи по-отрано, за да имам достатъчно време за изработката им. Това бяха двете кукли, няколко цветя и една масичка, на която щях да поставя минитортичка.

Естествено първо се захванах с куклите. За лицето си бях купила силиконова отливка, за да ми е по-лесно. Лицето, което излезе от калъпа, по-скоро беше излязло от филм на ужасите (без да преувеличавам). Доста време си поиграх с инструмент за моделиране, докато му придам някаква по-лицеприятна форма. Тук проблемите бяха следните: тъй като не си бях купила специална паста за моделиране на фигури (гъм пейст), а използвах най-обикновен фондан – с времето фонданът загуби своята еластичност, започна да се напуква и формата на лицето загуби овалите си. Колкото повече се опитвах да го оправя, толкова по-зле ставаше и пукнатините се засилваха, затова в един момент го оставих каквото е, колкото и да не ми харесваше резултатът. Бях добавила малко тайлоза към фондана, но и тя не помогна, а може и самият фондан да не е бил качествен. При всички случаи, предполагам, че с гъм пейст щях да имам по-малко проблеми.

След като изрисувах детайлите по лицето, добавих коса, която оформих от кафяв фондан. Зи кичурите и плитката използвах фитили от фондан. Идентично направих и второто лице, като на другата кукла моделирах по-различна прическа и й сложих и шапка.


Имах лице – следващата стъпка беше да помисля какви да бъдат пропорциите на тялото. Тук всичко зависи изцяло от вашите предпочитания и идея за визия. След като си оразмерих торса, ръцете и краката, започнах да ги оформям от фондан. За моделирането на фигурки има и клипчета, и постъпкови снимки в интернет, и тъй като за мен самата беше първи опит, не съм се старала да правя много подробно заснемане на процеса. Първо оформих краката, добавих ботушки, прокарах дървени шишове през двата крака, за да може след това да забия куклата в тортата и да стои неподвижно. Добавих тялото и я забих в стиропор, за да ми е по-удобно да я облека. От разточени парчета фондан направих поли. Едната кукла облякох с рокля, а на другата направих палтенце над полата. Добавих и ръцете, които прикрепих с малко парче клечка за зъби и размекнат фондан.

 

Следващата ми грешка беше при прикрепянето на главата към тялото. С помощта на малко парче фондан в телесен цвят и клечка за зъби, направих вратлето и се опитах да свържа главата към тялото, но не го изчаках да стегне предварително. Съответно, от тежестта на главата, то се деформира, започна да потъва в тялото, отделно вече ви споделих за проблема с напукването на фондана и кошмарът стана пълен. Определено се измъчих, докато сглобя всички части, без да се разпадат и деформират. В един момент бях готова да се откажа, но вече бях загубила толкова време, че не исках да е отишло на вятъра. Довърших и двете кукли, макар да не бях особено доволна от резултата.

Другото нещо, за което не бях помислила, е че куклите ще станат доста тежки, тъй като са изцяло от фондан, и при поставянето им върху тортата те потъваха в нея.


Масичката направих от най-обикновена капачка от буркан и една малка пластмасова чашка, които свързах и облякох с фондан.

Минитортичката направих от тесто за кейк-попс, поставено в специална формичка за умалена триетажна торта. Поставих я за кратко във фризера, за да мога по-лесно да извадя оформената смес. Облякох я с фондан и я украсих с малки цветчета и пеперудка. На върха поставих цифра с годините им, направена от фондан.


Тъй като тортата беше за близначки, реших да я направя с две лица. Едното лице на първия етаж на тортата декорирах с цветя, а другото с пеперуди. Покрих долния етаж с фондан, отгоре залепих цветния принт и на местата, където се съединяваха принтовете, украсих тортата с декоративните елементи (цветя и пеперуди). Използвах най-различни резци за цветя и общо взето импровизирах. За пеперудите също използвах специален резец, но трябва да се изчака да изсъхнат, а тъй като идеята за тях ми дойде по време на финалната декорация, нямах време да изчакам да изсъхнат и да се втвърдят малко, затова леко се деформираха. Макар и не точно както исках, успях да ги прикрепя към тортата.


За втория етаж бях приготвила 4 флорални мотива, които поставих в рамки от фондан, боядисани в златно. За покриването на самата торта използвах релеф за дърво.


Двата етажа бяха сглобени и ми остана само да поставя останалите елементи върху нея. Първо поставих масичката с минитортичката.


След това дойде ред на куклите.


Бях направила и малко декорирани меденки.

Те бяха малко повече, но докато снимах тортата и си мислех, че децата спят, синът ми беше опитал всички останали и щедро беше оставил тези четири.

Отвътре тортата беше с крем “Маскарпоне” и банани.

Коментари

  1. Какви са тези красотички? Аз ви преоткрих, искам да ви познавам !

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *