Малко предистория. Тъй като си имам двама рожденици на една дата вкъщи (мъжът ми и дъщеря ми), всяка година се опитвам да направя две торти. Едната, поглъщаща цялото ми време, с фондани, етажи и всякакви финтифлюшки, и другата без никакви претенции откъм визия, но вкусово по нищо неотстъпваща на другата.
Едната торта исках да е нещо различно от нещата, които обикновено правя по един или друг начин. Мъжът ми много обича шоколадови блатове, аз обаче не си падам по шоколадови торти и много рядко приготвям такива. Сега реших да му угодя и да направя нещо с любими негови вкусове. Два от компонентите бяха ясни ( шоколадовите блатове и вкус манго), но исках да има още един слой с различен вкус. Първоначално мислех да са малини, тъй като в другата торта щеше да има ягоди, но мъжът ми не намери налични в магазина, а вместо тях се подвизаваха едни боровинки, та изобщо не му мислих много, а му казвах да ги грабва. Ето така се зароди тази комбинация – шоколадови блатове, боровинков мус и кули от манго. Рецептата може да откриете тук.
Другата торта сама по себе си не е нещо кой знае колко специално, но мен лично ме връща в детството ми, когато мама приготвяше домашна торта със сметанов крем, ягоди и банани и ми беше най-любима.
Исках да върна този скъп спомен, като направя същото за рождения ден на дъщеря ми, но я модернизирах една идея. Вкусът е на лека, домашна торта с парченца ягоди и банани. Предположих, че и на повечето деца ще се харесат тези вкусове.
🍰 Продукти за ванилов блат – 27см:
🔸 10 яйца;
🔸 300 г брашно;
🔸 600 г захар;
🔸 2бр. бакпулвер;
🔸 2бр. ванилия
В действителност това е рецепта за направата на руло. Аз съм я ползвала за обличане на торти с блат, когато ще покривам с фондан. Правила съм с нея и вита торта. Блатовете са много въздушни и леки. За многоетажни торти по принцип предпочитам по-стабилни блатове, но в този случай само най-долният етаж щеше да е ядлив и можех да си го позволя.
Начин на приготвяне:
Яйцата трябва да са на стайна температура.
- Пресяваме брашното с бакпулвера.
- Разбиваме яйцата и захарта.
- Добавяме брашното с бакпулвера и ванилията.
- Получената смес разделяме на три и разпределяме в 3 ринга с диаметър 27см, предварително намазнени и поръсени с брашно. Печем в предварително загрята на 180℃ фурна, около десетина минути до порозовяване на средното ниво на фурната, тъй като има опасност нежния блат да изгори отдолу.
Може да изпечете и наведнъж сместа, но тогава ще й трябва повече време за изпичането – поне 30 минути и ще проверявате с клечка за готовност.
Ако решите да го използвате за обличане на торта, тогава ще ви е нужна ½ доза от този блат за тава с размер 30/40см. От него си изрязвате ленти, с които да облечете тортата. Разбира се, трябва предварително да пресметнете колко ленти, ще са ви нужни, спрямо височината и обиколката.
🍰 Крем с маскарпоне – за ринг 27см:
🔸 1 кг маскарпоне;
🔸 800 мл течна сметана;
🔸 2 кутии кондензирано мляко – сгущьонка;
🔸 20 г желатин;
🔸 2 бр. ванилия
🔸 Ще ви трябват и няколко банани и при желание малко цели ягоди, които да се поставят за свежест в тортата.
Начин на приготвяне:
- Накисваме желатина в хладка вода (120 мл), до набухването му.
- Разбиваме с миксер маскарпонето и кондензираното мляко.
- На водна баня разтваряме желатина, като се внимава да не завира.
- При непрекъснато бъркане се прибавя към маскарпонето.
- Добавя се и ванилията.
- Течната сметана се разбива с миксер и се прибавя внимателно към останалата част от крема, като се бърка с шпатула, докато не се хомогенизира.
- Кремът се прибира в хладилник да стегне малко.
🍰 Ягодово кули – за ринг 25см
🔸 400 г ягоди;
🔸 200 г захар;
🔸 200 мл вода;
🔸 4 с.л. лимонов сок;
🔸 20 г желатин – разтворен в 100мл вода
Начин на приготвяне:
- Накисваме желатина във водата (100мл).
- Пюрираме ягодите.
- Кипваме ги със захарта и водата за 3 мин. и ги сваляме от котлона.
- След 2-3 мин. добавяме набъбналия желатин и разбъркваме хубаво, за да се разтвори напълно.
- Минаваме сместа през цедка (ако не искате да има семенца от ягодите).
- Покриваме ринг (25см) със стреч или алуминиево фолио и изливаме половината количество в него.
Идеята ми беше тортата да има един хоризонтален слой с ягодово кули между първите два блата и един слой с наредени полусферички от ягодово кули между горните два блата. Затова в силиконова форма за полусфери напълних останалото количество от кулито. Прибрах във фризера, за да стегнат и трябва да се извадят от фризера непосредствено преди да се редят върху тортата. Аз изпълних тази стъпка на два пъти, тъй като не ми стигаше формата, която имах. За целта извадих замръзналите полусферички върху плоска подложка и отново ги върнах във фризера. Отново напълних силиконовата форма с останалото количество кули и прибрах и нея във фризера. Истината е, че резултатът с тези полусфери при разрез не ми допадна кой знае колко. Самите полусферички малко се посплескват от тежеста, а не ми се иска да ги блъскам с още повече желатин, за да стоят като бетон. При правоъгълна форма, би се получил много по-прецизиран разрез. Но при кръгла торта, бих заменила полусферите с още един хоризонтален слой кули, както е описано в т.6.
🍰 Карамелизирани банани:
🔸 50 г масло;
🔸 120 г захар;
🔸 2 големи банана;
🔸 1 щипка сол
🔸 1-2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Бананите се нарязват на малки кубчета и се поливат с много малко лимон.
- В касерола се разтопява захарта.
- Добавя се маслото и се разбърква до хомогенна смес.
- Прибавят се и бананите и се бъркат около минута.
- Накрая добавяме солта. Разбъркваме. Сваляме от котлона и оставяме да се охлади напълно.
За сиропиране:
Блатовете е хубаво да се сиропират, но тъй като са доста въздушни, не трябва да се прекалява, за да ви стои стабилна тортата. В зависимост от дебелината на отделните блатове, ще прецените колко сироп да им сложите – ако са по- тънки (1.5см) около 2 с.л. сироп на блат, ако са по-дебели, може и малко повече. Просто трябва да ги усетите.
В случая сиропирах с:
🔸 160 мл мляко;
🔸 2 с.л. захар;
Затоплих млякото и захарта и разбърках, докато захарта се разтвори напълно.
Разбира се, вие може да използвате за сиропирането и друг вид течност: компот, да добавите кафе, ликьор, есенции и т.н.
Сглобяване на тортата:
- Добре охладените блатове се разрязват с дебелина около 1.5-2см.
- Върху стабилна подложка за торта се слага малко от основния крем в центъра й.
- Отгоре се поставя първият блат – 27см. Сиропира се.
- Отгоре сложих един слой от карамелизирани банани, но не трябва да се прекалява, за да не се натрапва вкусът им.
- Стяга се с регулируем ринг, като от вътрешната му страна се поставя ацетатна хартия с височина около 16см, за да се повдигнат стените на ринга.
- Нанася се плътен слой от крема с маскарпоне. Тук е моментът да сложите нарязани на едри парчета ягоди, в случай че сте избрали този вариант (може и без тях). С помощта на пош се нанася около 1см борд от крема по външната част на блата, където да легне първият слоя ягодово кули – 25см.
- Отгоре се покрива с тънък слой от основния крем.
- Поставя се втори блат. Сиропира се.
- Ако са ви останали още карамелизирани банани, може да сложите още един слой. Аз лично не исках да прекалявам, а и на този ред наредих нарязани на колелца банани върху крема.
- Нанася се един по-дебел слой от основния крем.
- Нареждате нарязаните на колелца банани.
- Тук наредих полусферичките от ягодово кули и отгоре покрих с крем, но ако решите да сложите хоризонтален ред кули, то повторете стъпките от т.6 и т.7.
- Поставя се третият блат (може да се сиропира малко).
Така сглобената торта се поставя за една нощ в хладилник, за да стегне хубаво.
На другия ден се измазва (зафилва) с желания крем.
Тъй като тази торта беше покрита с фондан, реших да си изпека от блатовете и да облека тортата от външната страна. Получиха ми се малко дебели и донякъде съжалявам, че не ги поизрязах, но ме беше страх да не се разпаднат. Измазах (зафилих) с този маслен крем.
Ако планирате тортата да е облечена с фондан и решите да не я обличате с блат, то бордът по цялата външна част на блата трябва да се замени с маслен крем, вместо основния крем, за да изолира фондана от кремовете. Друг съвет е – да не прекалявате с кремовете, за да е по-стабилна тортата. Правете една идея по-тънки слоеве.
Ако искате по-лек на вкус маслен крем за вътрешния борд, може да използвате и швейцарски маслен крем или смес от 120 г пудра захар и 180 г масло, или друг маслен крем по вкуса ви.
Декорацията на тортата се състоеше от 1 ядлив (най-долният) и 3 неядливи етажа. Имах някаква идея за визията, а нямах нужда от голямо количество торта, затова се спрях на такъв вариант. Ето и малко снимки на тортата:
Ще се опитам да ви разкажа как съм я направила в друг пост.
🍰 ПРИЯТЕН АПЕТИТ 🍰
Здравейте,
Към основният крем кога добавяме сметаната ?
Бях пропуснала да опиша тази стъпка. Вече е описано в рецептата.
Здравейте, 🙂 Може ли да споделите каква марка фондан сте използвали за декорация по тортата?
Здравейте, честно казано нямам представа в тази торта какъв точно съм използвала. Обикновено купувам различни цветове и си ги смесвам, добавям и бои, за да получа желания цвят. Отделно съм добавила и тайлоза, за да мога да направя най-долната част на тортата. Вас ви интересува конкретна марка или как съм достигнала до този цвят?
Страхотна рецепта!А на външен вид е невероятна!🤩
Държите ли тортата в хладилник ,след като е облечена вече с фондан ?
Благодаря Ви! Радвам се, че Ви е харесала! Всяка торта задължително се държи в хладилник, защото в противен случай, ще се развали.