Торта за бебе

Тази торта направих за погачата на Ема (бебето на мой братовчед). Както знаете, за да е сладък животът на бебето, всяка от орисниците трябва да носи нещо сладичко на погачата. Реших да изненадам майката с торта и малко декорирани меденки. А ето и как точно я реализирах.

Когато реша да правя декорирана торта, първо избирам дизайн, обмислям детайлите и преценявам какви ресурси ще са ми необходими. Ако са ми нужни някакви конкретни резци или отливки, които нямам и няма какво да използвам, за да ги заместя – купувам си ги, колкото е възможно по-рано, за да не се окаже в последствие, че няма откъде да си ги набавя. Тук човек трябва да развихри до голяма степен въображението си. В конкретната торта акцент на декорацията щеше да е една бебешка количка на върха й. За да я направя използвах парче стиропор, резец за кръг, малко тел и 4 дървени шишчета. С помощта на резеца изрязах кръг с диаметър 10 см (в зависимост от това колко голяма искате да е количката, може да изрежете по-голям, или по-малък кръг). Изберете дебелина на стиропора (или го изрежете), спрямо това колко широка искате да е количката. При мен дебелината трябваше да е съобразена с големината на бебето, което щях да поставя вътре. След което разполовете кръга и го покрийте с фондан. Разточих фондана върху силиконова дантела, за да придам такава текстура на количката. След което се отрязват няколко телчици (в моя случай са 4), огъват се и се забиват внимателно в стиропора, така че да се получи сенник на количката.  Четирите шишчета се забиват в долната част на количката, върху тях се залепят колелата (гумите).


За колелата изрязах 4 кръгчета от фондан (2 по-големи и 2 по-малки). За да ги декорирам, използвах силиконова отливка за копчета.  Гумите се залепят за шишчетата с помощта на сладкарско лепило или размекнат с малко вода фондан, като трябва да се остави част от тях да стърчи, за да има как накрая количката да се забие в тортата и да стои стабилно върху нея.  Т. е. залепете гумите около средата на шишчетата. Трябва да ги оставите хубаво да стегнат, преди да забиете готовата количка в тортата. В противен случай тя ще натежи, ще ви отлепи гумите и ще потъне в тортата.

За сенника също се разточва фондан, който не трябва да е прекалено тънък, за да не ви се скъса, докато го моделирате по телчетата. Излишното количество фондан се изрязва. За по-завършен вид го декорирах с изрезки от захарна дантела.

За дръжка на количката отново използвах тел, която огънах и забих в предната част на количката. Декорирах я с парче моделиран фондан, за по-автентичен вид.

С квадратен резец изрязах малко парче фондан, което предварително бях разточила върху парче релефен плат, за да се отпечата релефът и да наподобява одеяло, и с помощта на ножичка го нарязах по края, за да имитира ресни. Направих и малка възглавничка.

За бебето използвах силиконова отливка –  след като се запълни формата с фондан в телесен цвят, се слага за кратко във фризера, за да стегне малко и по-лесно да се извади. На главичката му поставих лента, която украсих с цвете. Моделирах парче фондан и оформих като поличка, и оцветих леко бузките с розова прахообразна боя.

С помощта на силиконова форма направих две малки панделки, които боядисах със златна сладкарска боя, и добавих като акцент на количката. Боядисах и дървените шишчета, за да им придам метален ефект. С това количката беше готова и само оставаше да направя и тортата.


Кремовете на тортата бяха същите, които използвах за тортата с карусела, но този път направих вита торта, като използвах готови блатове, които купувам от “Илчовски”. Продават ги на кашон и са идеални за тази цел. Почти винаги ги използвам за облицоване на тортите под фондана, за да са по-равни и гладки. Размерите на етажите бяха съответно: горен етаж – височина 12 см/ширина 16 см; долен етаж – височина 14 см/ширина 20 см. Височината на количката над тортата беше около 15 см.

За горния етаж използвах следната декорация:

  1. Пистолет за фитили;
  2. Силиконова отливка за бебешки дрешки;
  3. Текстилна лента за борд;
  4. Силиконова форма за сърца;
  5. Силиконова форма за захарна дантела.


Сместа за захарната дантела си я направих сама. Ще публикувам рецептата. Тук възникна малък проблем, който смени цялостната концепция на тортата. Първоначално исках горният етаж да е декориран само с дантела, а на долния да поставя останалата декорация с бебешките дрешки, но нямах бяла боя, с която да оцветя дантелата. Естественият цвят на дантелата имаше жълтеникав оттенък, който върху тортата изобщо не ми допадна. Опитах се да я оцветя с една перлена боя, която имах, но с нея положението се влоши (поне на мен не ми допадаше). За да прикрия дантелата – разположих декорацията с дрешките върху нея, а за долния етаж измислих друга декорация. Тъй като при залепянето дантелата малко ми се разкъса в долната част – наложи се да залепя текстилна лента за борд. Това малко претрупа тортата, но поне нямаше видими дефекти. Не бях лепила дантела досега и не знаех, че е толкова фина. Вместо леко да навлажня повърхността на фондана, тръгнах да навлажнявам самата дантела, тя се разтопи мигновено и така я деформирах в единия край.


 Долният етаж покрих вертикално с лента фондан, която разточих върху релеф за имитация на дърво. Използвах отливка за рамка, на която да изпиша ръчно със златна сладкарска боя името на бебето. Изрязах част от полукръг, за да прикрепя към конче, така че да се получи люлеещо се конче. Нарисувах му око със синя сладкарска боя, поставих му седло (направено от половин рамка – т. 3), и го декорирах с панделка. Част от елементите боядисах в златно.


Предварително бях направила и една роза от фондан. Нея поставих между двата етажа.

За розите използвам най-различни резци, в зависимост от това с каква големина искам да са и какъв външен вид целя. Отделно се използват и различни инструменти за моделирането им. За да може готовото цвете да се прикрепи към тортата, поставям в основата му специална тел или клечка. Тъй като има много клипчета в интернет как се правят цветя от фондан, ви препоръчвам да потърсите там точно как се моделират.


А ето и финалния резултат: тортата и декорираните меденки.


По-близък кадър на меденките:


Това са част от приспособленията, които използвах за декорацията им: резци за букви, резци и калъпи с бебешки елементи.

Коментари

  1. Здравейте,
    Искам да Ви попитам от къде купувате фондан? Интересува ме, защото искам да се опитам да направя тортата за първия рожден ден на моя син. Зеленият цвят, който сте използвали е страхотен.

    1. Здравейте, купувам фондан на SweetArt от http://decor-cake.com. За долния етаж съм използвала бял фондан, който оцветих с гел бои на Wilton – Листно зелено и малко Небесно синьо. Трябва да добавяте по малко от гел боите и да размесвате добре фондана, докато постигнете желания цвят. Успех с тортата и весел празник!

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *