Свежа спаначена торта с малиново кули и лимонов кърд

Това е една много лека и свежа торта. С изключително балансирани вкусове. Не случайно се е наредила сред любимите ми и допада на всички, които са я опитвали. А естествените ярки цветове я правят да изглежда още по-привлекателна и апетитна.

🍰 Продукти за блат – 25см:

6 яйца;

280 г захар;

380 г брашно;

20 г бакпулвер;

120 г олио;

100 мл прясно мляко;

160 г спанак;

По желание може да сложите 100 г смлян шамфъстък или друг вид ядки.

Начин на приготвяне:

Първо се разбиват яйцата и захарта до пухкав крем. В блендер се разбиват олиото, млякото и спанака, така че спанакът напълно да се смели. Получената смес се прибавя към разбитите яйца и внимателно се разбърква до еднородност с помощта на шпатула. Брашното и бакпулверът се пресяват и на два приема се добавят към останалата смес, като след всеки един се разбърква внимателно с шпатула до пълното усвояване на брашното. Форма за печене с високи стени се намазнява и поръсва с брашно или се покрива с хартия за печене, за да не залепва. Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята на 170℃ фурна с вентилатор до лек загар на блата и до суха клечка при проверка (минимум 35-40 минути). Оставя се за 2-3 минути и след това се изважда върху метална решетка за да изстине. Най-добре е да се опакова в стреч фолио, да се остави за една нощ в хладилник и да се разреже на следващия ден. Обикновено разделям блата на 3 части, като 1 блат ми е около 1.5 см.

Ако ви останат изрезки от блата, може да ги замразите във фризер или да направите кейк попсове.


🍰 Малиново кули – за ринг 23см

300 г малини;

150 г сахар;

150 г вода;

12 г желатин (разтворен в 70 мл вода)

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина във водата (70 мл). Кипваме малините със захарта и водата за 3 мин. и ги сваляме от котлона. След 2-3 мин. добавяме набъбналия желатин. Минаваме сместа през цедка (ако не искате да има семенца от малините), покриваме ринг (23см) със стреч или алуминиево фолио и я изливаме вътре. Изчакваме малко да се охлади и прибираме във фризер или хладилник за да стегне.


🍰 Лимонов кърд – за ринг 23см

2 големи лимона;

84 г масло;

200 г захар;

2 яйца;

2 жълтъка;

1 пакетче желатин (10 г)

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина във вода (60 мл). Яйцата се разбиват леко със захарта до светла пяна. Добавя се мекото масло, сокът и кората на лимоните, варим на слаб огън или водна баня до сгъстяване (докато започне да бълбука). Сваляме от котлона. Желатинът се разтваря на водна баня, добавя се към сместа и се прецежда. Покриваме ринг (23см) със стреч или алуминиево фолио и я изливаме вътре. Изчакваме малко да се охлади и прибираме във фризер или хладилник за да стегне.


🍰 Крем с маскарпоне и крема сирене:

700 г крема сирене;

700 г маскарпоне;

400 г течна сметана;

350 г пудра захар;

250 г пресни малини, които се поставят цели при сглобяването на тортата.

Начин на приготвяне:

Всички продукти (без малините) се слагат в купа и се разбиват до хомогенна смес. Получава се хубав, гъст крем.


🍰 За сиропиране:

Сиропирайте спрямо вашите вкусови предпочитания. Може да използвате компот, мляко, да кипнете малко малини и да ги прецедите, да добавяте кафе, ликьор, есенции. Ако искате по-неутрален вкус:

160 мл мляко;

2 с.л. захар;

Затопляте млякото със захарта и разбърквате, докато захарта се разтвори напълно.


Сглобяване на тортата:

  1. Върху подложка за торта се слага малко от основния крем в центъра й. Отгоре се поставя първият блат – 25см. Сиропира се. Стяга се с регулируем ринг, като от вътрешната му страна се поставя ацетатна хартия с височина около 16см, за да се повдигнат стените на ринга.
  2. Нанася се един слой от основния крем (с маскарпоне и крема сирене) и с помощта на пош се нанася около 1 см борд от крема по външната част на блата, където да легне предварително подготвеното и замразено (или добре охладено и напълно стегнало) малиново кули, което е с диаметър 23см.
  3. Отгоре се покрива със слой от основния крем.
  4. Поставя се втори блат. Сиропира се.
  5. Нанася се един слой от основния крем (с маскарпоне и крема сирене) и с помощта на пош се нанася около 1 см борд от крема по външната част на блата, където да легне предварително подготвеният и замразен (или добре охладен и напълно стегнал) лимонов кърд, който е с диаметър 23см.
  6. Покрива се със слой от основния крем. Отгоре се нареждат пресните малини.
  7. Поставя се третият блат.

Така сглобената торта се поставя за една нощ в хладилника, за да стегне хубаво.

На другия ден се измазва с желания крем.


Аз съм измазала с швейцарски меренг по тази рецепта:

🍰 Швейцарски маслен крем:

150 г белтъци;
200 г захар;
300 г масло;
кората на 1 лимон;
1 ч.л. лимонов сок;
1 щ. сол

Начин на приготвяне:

В купа на водна баня слагаме белтъците, захарта, солта и лимоновия сок. Разбъркваме ги постоянно с тел в продължение на 5 мин. или докато белтъците достигнат 70 градуса, след което ги прехвърляме в студена купа. Разбиваме ги с миксера на висока скорост за 8-10 мин. или докато белтъците станат лъскави  и се оформят връхчета. Покриваме купата със свежо фолио и я оставяме в хладилника за 10-15 мин. да се охлади белтъчния крем. След това започваме да ги разбиваме с миксера на бавна скорост и прибавяме на части маслото на стайна температура и лимоновата кора (ако искате да оцветите крема, сложете от сладкарската боя и разбъркайте). Готовият крем прехвърляме в пош и го оставяме в хладилника да се охлади за 10 мин.


Понякога над слоя с малиновото кули, добавям един слой малинов мус – 23 см. Него приготвям по следната рецепта:

Малинов мус с маскарпоне:

75 г маскарпоне;

200 г течна сметана;

60 г захар;

150 г пюрирани малини;

8 г желатин

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в хладка вода (50 мл) до набухването му. Нагряваме пюрето със захарта до 80℃ (не се оставя да завира), добавят се желатинът. Разбърква се хубаво и сместа се оставя да се охлади. Маскарпонето се разбива и се добавя към вече охладената смес (до около 35℃). Накрая се разбива течната сметана до твърди върхове и се обединява с останалата смес.


Тази торта стои стабилно и е подходяща за обличане с фондан. Ето и част от тортите, които съм правила по тази рецепта:

Коментари

    1. Здравейте, блатът се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 С, но точно време, няма как да Ви кажа, тъй като зависи от много неща – фурна, диаметър на блата, та дори и от това как Ви се е получила сместта за блата. Наблюдавайте го и като започне леко да се зачервява, може да проверите с клечка дали се е изпекъл. Минимум 35 минути. Този блат може да се пече и в правоъгълната тава на фурната и да се завива на руло. В този случай, ще са необходими някъде около 15-тина минути.

  1. Здравейте . Прекрасна торта . Искам да попитам , спанака суров ли се пюрира с олиото и млякото. Благодаря

    1. Здравейте, да – суров е. Измивате си го, почиствате го от големите жилки (ако има такива) и го слагате в пасатора, заедно с олиото и млякото.

  2. Здравейте.
    А ако фурната няма вентилатор ще има ли ороблем при изпичането на блата?

  3. Здравейте! При ринг 25см с каква височина се получава тортата? Благодаря ви!🍀

    1. Здравейте, няма как да ви кажа точна височина, тъй като тази торта има доста компоненти и всеки може да даде някакво отклонение, но се получава висока торта – може би между 13-16см.

  4. Здравейте, ще правя тортата за рожденноя ден на дъщеричката ми. Въпроса ми е мога ли да изпека 3 отделни блата, тъй като ми е трудно с рязането, винаги ги изкривявамя.

    1. Здавейте,

      Няма проблем да изпечете три отделни блата, просто ще им нужно по-малко време за печене. Разделете сместа на три и печете на 170 градуса около 15-20 мин. Ще трябва да проверявате дали е готов до суха клечка.

    2. Здравейте,

      Няма проблем да изпечете три отделни блата, просто ще им нужно по-малко време за печене. Разделете сместа на три и печете на 170 градуса около 15-20 мин. Ще трябва да проверявате дали е готов до суха клечка.

  5. Здравейте, кулито и лимоновият кърд могат ли да се направят няколко дни предварително, и трябва ли да са замразени или само охладени? Благодаря!

    1. Здравейте, аз напоследък ги правя ден преди да сглобявам тортата и ги държа в хладилник, но ако си ги замразите, няма да имате никакъв проблем според мен.

  6. Здравейте. Ако заменя малините с ягоди в кулито пропорците ще си останат ли същите?

    1. Здравейте, аз съм ги заменяла и запазвам пропорциите. Единствената разлика е, че когато го правя с ягоди, първо пасирам ягодите и след това ги кипвам.

  7. Здравейте, аз искам да попитам каква точно сметана използвате за кремовете?

  8. Здравейте,
    Много приятна торта изглежда и съм решила да я пробвам. Може ли да ми кажете като ще я обличате с фондан с какво я измазвате тортата?

    1. Здравейте,

      Обикновено използвам този крем за под фондан, защото ми е по-стабилен: http://cake.bg/%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b8/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/
      Иначе някои измазват и с швейцарски меренг. Рецептата я има към тази торта.

  9. Здравейте! Дали бих могла да заменя малините с боровинки? Запазвам ли пропорциите и дали ще си подхожда?

    1. Здравейте, не съм опитвала с боровинки, но съм опитвала с ягоди и запазих пропорциите. С тях се получи идеално. Предполагам, че и с боровинки ще се получи. Единствено ще трябва може би добре да се прецедят, защото може да се усещат люспите ми.

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *