Шоколадов ганаш

Шоколадовият ганаш е чудесен за заливка на торти, сладкиши, трюфели какво ли още не. Приготвя се много лесно и е перфектната глазура. В интернет пространството съществуват множество рецепти за него, в някои добавят масло, съотношението на шоколад към сметана е най-различно. Бихте могли да използвате тъмен, млечен или бял шоколад. Да добавите натрошени ядки, ликьор или различни екстракти – въпрос на въображение и предпочитан вкус. Аз залагам на съотношение на шоколад към сметана 1:1. Ето и рецептата.

Продукти:

200 г шоколад (натурален или млечен)

200 мл сладкарска сметана (течна за разбиване)

1 ванилия

1 с. л. ром или есенция ром

Начин на приготвяне:

В малка касерола загрейте сметаната на средна температура. Натрошете шоколада вътре и бъркайте докато стане еднородна лъскава смес. Махнете от котлона и добавете ванилията и алкохола. Оставете шоколадовия ганаш да се охлади напълно, преди да го използвате за глазура. Ако искате да е във вид на крем, след като сте го охладили напълно (поне два часа на студено), разбийте с миксер до получаването на гъст пухкав крем. Него може да използвате за пълнеж на торти, сладкиши или за декориране. Има превъзходен вкус.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *