Шоколадовият ганаш е чудесен за заливка на торти, сладкиши, трюфели какво ли още не. Приготвя се много лесно и е перфектната глазура. В интернет пространството съществуват множество рецепти за него, в някои добавят масло, съотношението на шоколад към сметана е най-различно. Бихте могли да използвате тъмен, млечен или бял шоколад. Да добавите натрошени ядки, ликьор или различни екстракти – въпрос на въображение и предпочитан вкус. Аз залагам на съотношение на шоколад към сметана 1:1. Ето и рецептата.
Продукти:
200 г шоколад (натурален или млечен)
200 мл сладкарска сметана (течна за разбиване)
1 ванилия
1 с. л. ром или есенция ром
Начин на приготвяне:
В малка касерола загрейте сметаната на средна температура. Натрошете шоколада вътре и бъркайте докато стане еднородна лъскава смес. Махнете от котлона и добавете ванилията и алкохола. Оставете шоколадовия ганаш да се охлади напълно, преди да го използвате за глазура. Ако искате да е във вид на крем, след като сте го охладили напълно (поне два часа на студено), разбийте с миксер до получаването на гъст пухкав крем. Него може да използвате за пълнеж на торти, сладкиши или за декориране. Има превъзходен вкус.