Рецептата за тестото е от тук.
Продукти:
300 г брашно
200 г студено масло
100 г пудра захар
1 яйце
Начин на приготвяне:
Брашното, пудрата захар и маслото, нарязано на кубчета, се смесват в блендер до получаване на маслени трохи. Добавя се яйцето и се омесва бързо, колкото да се събере тестото. Това тесто не иска почти никакво месене, а просто да се събере. Колкото повече се меси, толкова по-малко хрупкаво ще е накрая. Завива се в найлоново фолио и се прибира в хладилник за поне 30 минути. Може да приготвите тестото предния ден и да съхраните в хладилника.
Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 4-5 мм и се изрязват кръгове с диаметър по-голям от този на формите за тарталети. Притиска се за да прилепне добре и излишното тесто се отстранява. Тестото се надупчва с вилица и формите се прибират за 30 минути в хладилник, за да се стегне маслото в тестото. Във всяка форма се слага лист хартия за печене и се насипва тежест. В моя случай е нахут, който ползвам от много време, но едра сол, леща, боб ще свършат същата работа.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-12 минути, след което хартията с „тежестите“ се отстранява и се връщат във фурната за още 10 минути. Когато са готови, тарталетите се вадят от формите и се поставят на решетка да изстинат напълно.
Тарталетите може да напълните с най-различни по вкуса ви кремове, а за декорацията може да използвате сезонни плодове, ядливи цветя, ядки, бисквити, елементи от фондан, карамел и т.н. Аз най-често използвам следните кремове за пълнеж: