Маслен крем за измазване на торта с фондан

Рецептата съм адаптирала от тук.

Продукти:

250 г меко масло;

500 г фина пресята пудра захар;

2-3 с. л. вряло мляко;

есенция ванилия;

125 г крема сирене (когато няма да покривам тортата с фондан)

 

Начин на приготвяне:

Важно е да си купите качествена фина пудра захар (аз я купувам от “Илчовски”). Другата важна стъпка, е да пресеете захарта. Маслото се разбива много добре и постепенно на няколко етапа се добавя захарта, докато се усвои напълно, обемът се удвои и се получи пухкав крем. Накрая се добавя горещото мляко и ванилията, бърка се отново до еднородна смес.
С този крем с помощта на шприц могат да се правят цветенца и формички, които след известно време леко се втвърдяват и запазват формата си. Кремът е много подходящ за измазване на торта, която ще се покрива с моделираща захарна маса (фондан). Перфектен е и за шприцоване върху мъфини.
За тези, които проявяват интерес към декорацията с маслен крем, на този сайт можете да откриете подробни обяснения (както и други демонстрации на техники за украсяване), след като си изберете тема от главното меню.
В случай, че няма да покривате тортата с фондан, може да добавите крема сирене към крема. По този начин той става малко по-лек на вкус и мек като текстура. Крема сиренето се добавя накрая и се разбива до хомогенна смес.

Коментари

 1. Благодаря! Точно това ми трябваше за украса. Стана страхотно.

 2. Здравейте!
  Това количество маслен крем за каква големина на тортата ще е достатъчно за измазване, преди да се положи фондан?

  1. Здравейте, истината е, че и на мен понякога ми е трудно да преценя точно колко крем ще ми е необходим, тъй като зависи от много неща – освен диаметъра на тортата, е важна и височината, както и доколко равна се е получила тортата след сглобяването. Ако след изваждането от ринга, тортата има неравности, то те трябва да се компенсират с допълнително количество крем.
   Ако се използва за измазване на торта под фондан – обикновено 1 доза крем ми стига за средна към голяма едноетажна торта. При триетажни торти с диаметър на първи етаж – 30см, втори етаж – 24см, трети етаж -18см и височина на етажите между 10см и 14см, си правя двойна доза крем.
   Ако кремът се ползва за основно покритие на тортата, тогава е нужно по-голямо количество крем. 1 доза крем би стигнала за не много голяма едноетажна торта (18см – 20см). За триетажна торта ще са нужни 3-4 дози крем, в зависимост от големината й.
   Като цяло винаги е по-добре да остане от крема, отколкото да не стигне.

 3. Здравей, коремът изглежда лесен и вкусне, но как се добавя крема сиренето? След като се разбие крема и се разбива с него ли или в началото преди захарта? Благодаря.

  1. Здравейте, бях пропуснала да уточня. Добавя се накрая към вече готовия маслен крем и се разбива до хомогенизиране на всички съставки.

 4. Здравейте, кремът стои ли плътен при заглаждане на тортата без да се покрива с фондан както когато тортата се заглажда само със сметана ?

  1. Здравейте, кремът става идеално гладък. В тази публикация – https://cake.bg/%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%80%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%ba/, съм показала как изглежда измазана торта под фондан (като нарочно е измазана с по-тънък пласт маслен крем). Колкото повече крем се сложи, толкова по-добре ще изглежда. Може да погледнете и тази публикация – https://cake.bg/%d1%84%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0/. Повечето торти там са измазани отгоре с този маслен крем (при някои без добавяне на крема сирене и при други – с крема сирене).

 5. Здравейте ,мога ли да заменя крема сиренето със сметана ?

 6. Благодаря за добрата рецепта!Бих искала да попитам,какво е количеството на крема сиренето,ако го добавим към тези съставки на масления крем.Благодаря!

 7. Здравейте, може ли да се оцветява този крем ? И ако да , може ли да ми препоръчате бои?

  1. Здравейте, може да се оцветява. Аз съм използвала хранителни гел бои, но всички бои на маслена основа ще са идеални.

 8. Здравейте! Вместо крема сирене,може ли да се добави маскарпоне? Благодаря!

 9. Здравейте искам да питам защо крума ми се нацепва ? Как съхранявате тортата Аз като сложа в хладилника и извадя получава леки пукнатини

  1. Здравейте, обикновено се тортите се пропукват или при по-силно сиропиране на блатовете, или при тънка подложка. Подложката, на която се полага тортата трябва да е стабилна, за да не се огъва от тежестта.

 10. Имам запитване за ванилията – колко ?
  Едно прахче , чаена лъжичка течна или семенца?
  Благодаря

 11. Здравейте,
  при добавяне на вряло прясно мляко, маслото не се ли пресича?

 12. Здравейте, направих крема, но се усещаше пудрата захар. Какво съм направила погрешно?

  1. Здравейте, пудрата захар трябва да е много фина, за да се разбие хубаво и да не се усеща. Аз купувам от Илчовски. Другото е, че трябва повече биене, за да стане по-гладък крем.

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *