Домашно приготвена захарна дантела (Sugar Lace Mix)

Захарната дантела е еластична и ядлива, което я прави идеална за украсяване на най-различни десерти: торти, сладки, кексчета и т.н. Продава се в специализираните сладкарски магазини във вид на готова за употреба паста за захарна дантела или е под формата на прах, който трябва да се смеси с определено количество вода. За да се получи добре, е важно да следвате стриктно инструкциите за употреба обозначени на опаковките. Пастата за захарна дантела се нанася на тънък слой върху специална силиконова форма, която имитира дантела. Има най-различни разновидности на пазара. Може да се закупят от специализираните сладкарски магазини или онлайн. Ето как изглежда една такава силиконова отливка и готовата дантела, направена с нея:

Приготвянето на пастата в домашни условия никак не е сложно или трудно, стига да имате всички нужни продукти. А ето и какво ще ви е необходимо:

 

Продукти:

70 мл гореща вода;

12 г тайлоза (tylose powder – CMC powder);

12 г пудра захар;

23 г нишесте;

1 суров белтък;

1 с. л. глюкоза + 1-2 с. л. вода (или 2 с. л. коктейлен сироп);

1 чаена лъжица глицерин;

бяла сладкарска боя на прах (около 2 щипки) или няколко капки течна (може да използвате и друг цвят по желание, ако не искате дантелата ви да е бяла).

Може да ароматизирате сместа с ванилин или друга концентрирана есенция.

 

Начин на приготвяне:

Водата се загрява до завиране и се сипва в дълбока купа. Добавя се тайлозата. Разбърква се на ниска скорост с ръчен миксер. Първоначално тайлозата не се смесва добре с водата, но при продължително бъркане сместа започва да става като желирана. По време на бъркането периодично обирайте стените на купата с шпатула. След около 8 минути сместа трябва да стане идеално бистра. Добавя се пудрата захар и се разбърква до хомогенност. Стените на купата отново се обират със шпатула. Цветът на сместа става мътен. Добавя се нишестето. Първоначално разбъркайте сместа, без да включвате миксера, за да се поеме малко нишестето и за да не ви се разхвърчи. След което продължете да разбърквате на ниска скорост до получаването на еднородна смес с бял цвят. Последователно се прибавят глюкозата, предварително смесена със супената лъжица вода; глицеринът; сладкарската боя и предварително разбитият с миксер белтък.

Получената смес може да се използва веднага или да се съхрани в хладилник (в добре затворен съд) за 1 седмица. Преди употреба трябва да се остави на стайна температура и да се разбърка с миксер.

Сместа за захарна дантела се нанася върху килимчето (силиконовата отливка) с помощта на шпатула. Разнася се по цялата повърхност, така че да се запълни всеки отвор в шаблона. Излишната паста се обира със шпатула, която се прокарва по шаблона – от единия до другия му край. След това шаблонът се прехвърля върху скарата на фурната или в тава.

Суши се в предварително загрята на 100ºС фурна за около 10 минути. Сушенето продължава, докато пастата нанесена върху шаблоните загуби блясъка си, може да проверявате периодично. След това шаблоните се изваждат от фурната. Ще ви се стори, че пастата се е стопила, нормално е.

Нанася се втори слой паста по същия начин. Шаблоните се връщат във фурната докато повърхността на пастата не лепи при допир. Аз суша още 30-тина минути, след което изключвам фурната и открехвам леко вратата.

Оставям шаблоните във фурната за няколко часа или докато изстинат напълно и могат да се отделят лесно. За целта се хваща единият край на дантелата и внимателно започвате да я отлепяте от шаблона, като внимавате да не я разкъсате.

Готовата дантела може да използвате веднага или да я съхраните в добре затваряща се кутия (да не влиза въздух, за да не изсъхва). Ако дантелата засъхне и желаете да възстановите еластичността й, всичко което трябва да направите, е да я покриете за кратко с леко влажна кърпа.

Ако се прекали със сушенето дантелата може да стане чуплива.

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *