Една торта съвсем в духа на настоящите празници. С дъх на канела, портокали и карамел. Изключително балансирана и ароматна – нито много сладка, тъй като чийзкейкът компенсира сладостта на карамелизираните портокали и моркови, в същото време нищо не й липсва за да изпитате наслада от всяка следваща хапка.
🍰 Продукти за 2 ринга – 16см:
🔸 190 г брашно;
🔸 5 яйца – 280 г;
🔸 210 г захар;
🔸 180 г масло;
🔸 170 г моркови;
🔸 10 г бакпулвер;
🔸 100 г орехи (може и пекан);
🔸 2 г сол;
🔸 2 г канела;
🔸 2 г индийско орехче
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
- Пресяваме брашното с бакпулвера.
- Добавяме солта, канелата и индийското орехче и разбъркваме добре.
- Разбиваме яйцата със захарта на висока скорост на миксер до гъста, пухкава пяна..
- Добавяме сухите съставки на 2 пъти. Разбъркваме ги внимателно със силиконова шпатула до пълното усвояване на сухите съставки.
- Към предварително разтопеното и охладено масло, добавяме 2-3 с.л. от тестото. Разбъркваме до гладкост и прибавяме към останалата смес.
- Разбъркваме всичко внимателно.
- Добавяме предварително настърганите моркови (аз ги минавам през чопър до сравнително малки парченца).
- Пребавяме и ситно натрошените орехи.
- Обединяваме всичко внимателно.
- Получената смес разделяме на две части и разпределяме в 2 ринга с диаметър 16см, предварително намазнени и поръсени с брашно или покрити с хартия за печене/фолио. Печем в предварително загрята на 160℃ фурна, около 35-40 минути сухо шишче.
- Охладете върху решетка, увийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 4-6 часа, за предпочитане за една нощ. Всеки блат разрязваме на две части.
🍰 Чийзкейк с карамелизирани портокали и моркови – ринг 16см:
🔸 1 яйце ~ 60 г;
🔸 300 г кремообразна извара;
🔸 50 гзахар;
🔸 80 мл течна сметана;
🔸 110 г карамелизирани портокали и моркови (по-надолу съм описала как се правят);
🔸 23 г брашно;
🔸 20 г орехи или пекан;
🔸 1 г сол
Начин на приготвяне:
- Разбъркваме изварата (със стайна температура) заедно със захарта и солта на ръка със силиконова шпатула до гладкост.
- Добавяме яйцето и обединяваме до хомогенизиране.
- Пресяваме брашното и го прибавяме към сместа. Отново обединяваме добре.
- Прибавяме и карамелизираните портокали и моркови и наситно натрошените орехи. Разбъркваме.
- Добавяме и течната сметана и отново обединяваме.
- Изсипваме чийзкейка в предварително подготвен ринг и го печем на водна баня в предварително загрята фурна на 120℃ за 50 минути. Горен/долен реотан на фурната.
- Проверяваме готовността по следния начин: краищата на чийзкейка трябва да са запечени и хванати за ринга, а средата леко да се клати при разклащане.
- Оставете го да се охлади за 2 часа в леко отворена фурна, след което го приберете в хладилник за поне 6-8 часа.
🍰 Карамелизирани портокали и моркови:
🔸 250 г портокали (ако имате може да добавите и малко портокалови корички, отново ситно нарязани);
🔸 220 г моркови;
🔸 215 г захар
Начин на приготвяне:
- Нарежете портокалите на парченца (хубаво е да ги отделите от ципите). Нарежете морковите на малки кубчета или ги минете през чопър до малки парчета.
- Сложете морковите със захарта в тенджера с дебело дъно, до карамелизиране.
- Когато са почти готови, добавете и портокалите и бъркаме до готовност.
- Сваляме от котлона и ги оставяме да се охладят.
🍰 Основен крем:
🔸 500 г извара;
🔸 100 г пудра захар;
🔸 100 мл течна сметана;
Начин на приготвяне:
- Разбъркайте изварата и пудрата захар на ниска скорост на миксера.
- Добавете разбитата сметана и хомогенизирайте внимателно. Кремът е готов!
За сиропиране:
🔸 100 мл портокалов сок;
🔸 50 мл вода;
🔸 30 гзахар;
🔸 Ликьор по желание;
Загравяме всички продукти и бъркаме, докато захарта се разтвори напълно.
Разбира се, вие може да използвате за сиропирането и друг вид течност: компот, да добавите кафе, есенции и т.н.
Сглобяване на тортата:
- Разрязваме двата блата на две и се получават общо 4 блата.
- Върху стабилна подложка за торта се слага малко от основния крем в центъра й.
- Отгоре се поставя първият блат – 16см. Сиропира се.
- Отгоре се покрива с тънък слой от основния крем.
- С помощта на пош се нанася около 1см борд от крема по външната част на блата, където поставяте 1 слой от карамелизираните портокали и моркови.
- Стяга се с регулируем ринг, като от вътрешната му страна се поставя ацетатна хартия с височина около 16см, за да се повдигнат стените на ринга.
- Отгоре се покрива отново с тънък слой от основния крем.
- Поставя се втори блат. Сиропира се.
- Отгоре се покрива отново с тънък слой от основния крем.
- Поставя се чийзкейкът.
- Отново покриваме с тънък слой от основния крем.
- Поставя се третият блат. Сиропира се.
- Отгоре се покрива отново с тънък слой от основния крем.
- С помощта на пош се нанася около 1см борд от крема по външната част на блата, където поставяте 1 слой от карамелизираните портокали и моркови.
- Покриваме с тънък слой от основния крем.
- Поставяме и четвъртия блат. Сиропираме.
Така сглобената торта се поставя за една нощ в хладилник, за да стегне хубаво.
На другия ден се измазва (зафилва) с желания крем.
За тази торта реших да експериментирам с крем с извара за измазване, който не бях опитвала, но изобщо не ми се получи. За съжаление нямах време и продукти да правя нов крем и външният вид на тортата не беше задоволителен за мен, но пък самата торта е много вкусна. Бих заменила зафилването с швейцарски маслен крем.
Ако планирате тортата да е облечена с фондан и решите да не я обличате с блат, то бордът по цялата външна част на блата трябва да се замени с маслен крем, вместо основния крем, за да изолира фондана от кремовете.
Ако искате по-лек на вкус маслен крем за вътрешния борд, може да използвате и швейцарски маслен крем или смес от 120 г пудра захар и 180 г масло, или друг маслен крем по вкуса ви.
🍰 Швейцарски маслен крем:
🔸 150 г белтъци;
🔸 200 г захар;
🔸 300 г масло;
🔸 кората на 1 лимон;
🔸 1 ч.л. лимонов сок;
🔸 1 щ. сол
Начин на приготвяне:
В купа на водна баня слагаме белтъците, захарта, солта и лимоновия сок. Разбъркваме ги постоянно с тел в продължение на 5 мин. или докато белтъците достигнат 70 градуса, след което ги прехвърляме в студена купа. Разбиваме ги с миксера на висока скорост за 8-10 мин. или докато белтъците станат лъскави и се оформят връхчета. Покриваме купата със свежо фолио и я оставяме в хладилника за 10-15 мин. да се охлади белтъчния крем. След това започваме да ги разбиваме с миксера на бавна скорост и прибавяме на части маслото на стайна температура и лимоновата кора (ако искате да оцветите крема, сложете от сладкарската боя и разбъркайте). Готовият крем прехвърляме в пош и го оставяме в хладилника да се охлади за 10 мин.
Отгоре декорирах тортата с домашен карамел, който е изключително вкусен! Може да се направи по-течен за заливка, както е в моя случай, но и по-гъст за пълнежи. Ето и рецептата:
🍰 Домашен карамелен сос:
🔸 150 г захар;
🔸 40 г вода;
🔸 150 мл течна сметана;
🔸 30 г масло (за плътност може да се увеличи до 100г);
🔸 1 щипка сол (по избор)*
Начин на приготвяне:
- Смесете захарта и водата в тенджера, поставете на силен огън. Бъркаме до кехлибарен цвят.
- Отстранете от котлона, добавете маслото на кубчета, разбъркайте енергично. Карамелът ще шупне и ще забълбука.
- Загрейте сметана, но не я оставайте да завира.
- Изсипете горещата сметана и разбъркайте.
Ако искате да получите по-гъст карамелен сос – върнете тенджерата на силен огън и оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате от време на време.
*Посолете охладения, а не горещ карамел.
Рецептата за “френските макарони”, с които съм декорирала, ако могат така да се наречат, предвид че не са с бадемово брашно, се намира тук.
Ето и малко снимки:
🍰 ПРИЯТЕН АПЕТИТ 🍰
Здравейте, може ли да обясните какво означава “бъркане до готовност” на карамелизирания слой?
Здравейте, трябва да добавите портокалите към почти карамелизираните моркови и след това да ги готвите, докато се получи хубав карамелен цвят. Внимавате да не прегорите карамела.