Морковена торта с карамелизирани портокали и моркови

Една торта съвсем в духа на настоящите празници. С дъх на канела, портокали и карамел. Изключително балансирана и ароматна – нито много сладка, тъй като чийзкейкът компенсира сладостта на карамелизираните портокали и моркови, в същото време нищо не й липсва за да изпитате наслада от всяка следваща хапка.

🍰 Продукти за 2 ринга – 16см:

🔸 190 г брашно;

🔸 5 яйца – 280 г;

🔸 210 г захар;

🔸 180 г масло;

🔸 170 г моркови;

🔸 10 г бакпулвер;

🔸 100 г орехи (може и пекан);

🔸 2 г сол;

🔸 2 г канела;

🔸 2 г индийско орехче

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са на стайна температура.

  1. Пресяваме брашното с бакпулвера.
  2. Добавяме солта, канелата и индийското орехче и разбъркваме добре.
  3. Разбиваме яйцата със захарта на висока скорост на миксер до гъста, пухкава пяна..
  4. Добавяме сухите съставки на 2 пъти. Разбъркваме ги внимателно със силиконова шпатула до пълното усвояване на сухите съставки.
  5. Към предварително разтопеното и охладено масло, добавяме 2-3 с.л. от тестото. Разбъркваме до гладкост и прибавяме към останалата смес.
  6. Разбъркваме всичко внимателно.
  7. Добавяме предварително настърганите моркови (аз ги минавам през чопър до сравнително малки парченца).
  8. Пребавяме и ситно натрошените орехи.
  9. Обединяваме всичко внимателно.
  10. Получената смес разделяме на две части и разпределяме в 2 ринга с диаметър 16см, предварително намазнени и поръсени с брашно или покрити с хартия за печене/фолио. Печем в предварително загрята на 160℃ фурна, около 35-40 минути сухо шишче.
  11. Охладете върху решетка, увийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 4-6 часа, за предпочитане за една нощ. Всеки блат разрязваме на две части.

🍰 Чийзкейк с карамелизирани портокали и моркови – ринг 16см:

🔸 1 яйце ~ 60 г;

🔸 300 г кремообразна извара;

🔸 50 гзахар;

🔸 80 мл течна сметана;

🔸 110 г карамелизирани портокали и моркови (по-надолу съм описала как се правят);

🔸 23 г брашно;

🔸 20 г орехи или пекан;

🔸 1 г сол

Начин на приготвяне:

  1. Разбъркваме изварата (със стайна температура) заедно със захарта и солта на ръка със силиконова шпатула до гладкост.
  2. Добавяме яйцето и обединяваме до хомогенизиране.
  3. Пресяваме брашното и го прибавяме към сместа. Отново обединяваме добре.
  4. Прибавяме и карамелизираните портокали и моркови и наситно натрошените орехи. Разбъркваме.
  5. Добавяме и течната сметана и отново обединяваме.
  6. Изсипваме чийзкейка в предварително подготвен ринг и го печем на водна баня в предварително загрята фурна на 120℃ за 50 минути. Горен/долен реотан на фурната.
  7. Проверяваме готовността по следния начин: краищата на чийзкейка трябва да са запечени и хванати за ринга, а средата леко да се клати при разклащане.
  8. Оставете го да се охлади за 2 часа в леко отворена фурна, след което го приберете в хладилник за поне 6-8 часа.

🍰 Карамелизирани портокали и моркови:

🔸 250 г портокали (ако имате може да добавите и малко портокалови корички, отново ситно нарязани);

🔸 220 г моркови;

🔸 215 г захар

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете портокалите на парченца (хубаво е да ги отделите от ципите). Нарежете морковите на малки кубчета или ги минете през чопър до малки парчета.
  2. Сложете морковите със захарта в тенджера с дебело дъно, до карамелизиране.
  3. Когато са почти готови, добавете и портокалите и бъркаме до готовност.
  4. Сваляме от котлона и ги оставяме да се охладят.

🍰 Основен крем:

🔸 500 г извара;

🔸 100 г пудра захар;

🔸 100 мл течна сметана;

Начин на приготвяне:

  1. Разбъркайте изварата и пудрата захар на ниска скорост на миксера.
  2. Добавете разбитата сметана и хомогенизирайте внимателно. Кремът е готов!

За сиропиране:

🔸 100 мл портокалов сок;

🔸 50 мл вода;

🔸 30 гзахар;

🔸 Ликьор по желание;

Загравяме всички продукти и бъркаме, докато захарта се разтвори напълно.

Разбира се, вие може да използвате за сиропирането и друг вид течност: компот, да добавите кафе, есенции и т.н.

Сглобяване на тортата:

  1. Разрязваме двата блата на две и се получават общо 4 блата.
  2. Върху стабилна подложка за торта се слага малко от основния крем в центъра й.
  3. Отгоре се поставя първият блат – 16см. Сиропира се.
  4. Отгоре се покрива с тънък слой от основния крем.
  5. С помощта на пош се нанася около 1см борд от крема по външната част на блата, където поставяте 1 слой от карамелизираните портокали и моркови.
  6. Стяга се с регулируем ринг, като от вътрешната му страна се поставя ацетатна хартия с височина около 16см, за да се повдигнат стените на ринга.
  7. Отгоре се покрива отново с тънък слой от основния крем.
  8. Поставя се втори блат. Сиропира се.
  9. Отгоре се покрива отново с тънък слой от основния крем.
  10. Поставя се чийзкейкът.
  11. Отново покриваме с тънък слой от основния крем.
  12. Поставя се третият блат. Сиропира се.
  13. Отгоре се покрива отново с тънък слой от основния крем.
  14. С помощта на пош се нанася около 1см борд от крема по външната част на блата, където поставяте 1 слой от карамелизираните портокали и моркови.
  15. Покриваме с тънък слой от основния крем.
  16. Поставяме и четвъртия блат. Сиропираме.

Така сглобената торта се поставя за една нощ в хладилник, за да стегне хубаво.

На другия ден се измазва (зафилва) с желания крем.

За тази торта реших да експериментирам с крем с извара за измазване, който не бях опитвала, но изобщо не ми се получи. За съжаление нямах време и продукти да правя нов крем и външният вид на тортата не беше задоволителен за мен, но пък самата торта е много вкусна. Бих заменила зафилването с швейцарски маслен крем.

Ако планирате тортата да е облечена с фондан и решите да не я обличате с блат, то бордът по цялата  външна част на блата трябва да се замени с маслен крем, вместо основния крем, за да изолира фондана от кремовете.

Ако искате по-лек на вкус маслен крем за вътрешния борд, може да използвате и швейцарски маслен крем или смес от 120 г пудра захар и 180 г масло, или друг маслен крем по вкуса ви.

🍰 Швейцарски маслен крем:

🔸 150 г белтъци;

🔸 200 г захар;

🔸 300 г масло;

🔸 кората на 1 лимон;

🔸 1 ч.л. лимонов сок;

🔸 1 щ. сол

Начин на приготвяне:

В купа на водна баня слагаме белтъците, захарта, солта и лимоновия сок. Разбъркваме ги постоянно с тел в продължение на 5 мин. или докато белтъците достигнат 70 градуса, след което ги прехвърляме в студена купа. Разбиваме ги с миксера на висока скорост за 8-10 мин. или докато белтъците станат лъскави  и се оформят връхчета. Покриваме купата със свежо фолио и я оставяме в хладилника за 10-15 мин. да се охлади белтъчния крем. След това започваме да ги разбиваме с миксера на бавна скорост и прибавяме на части маслото на стайна температура и лимоновата кора (ако искате да оцветите крема, сложете от сладкарската боя и разбъркайте). Готовият крем прехвърляме в пош и го оставяме в хладилника да се охлади за 10 мин.

Отгоре декорирах тортата с домашен карамел, който е изключително вкусен! Може да се направи по-течен за заливка, както е в моя случай, но и по-гъст за пълнежи. Ето и рецептата:

🍰 Домашен карамелен сос:

🔸 150 г захар;

🔸 40 г вода;

🔸 150 мл течна сметана;

🔸 30 г масло (за плътност може да се увеличи до 100г);

🔸 1 щипка сол (по избор)*

Начин на приготвяне:

  1. Смесете захарта и водата в тенджера, поставете на силен огън. Бъркаме до кехлибарен цвят.
  2. Отстранете от котлона, добавете маслото на кубчета, разбъркайте енергично. Карамелът ще шупне и ще забълбука.
  3. Загрейте сметана, но не я оставайте да завира.
  4. Изсипете горещата сметана и разбъркайте.

Ако искате да получите по-гъст карамелен сос – върнете тенджерата на силен огън и оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате от време на време.

*Посолете охладения, а не горещ карамел.

Рецептата за “френските макарони”, с които съм декорирала, ако могат така да се наречат, предвид че не са с бадемово брашно, се намира тук.

Ето и малко снимки:

🍰 ПРИЯТЕН АПЕТИТ 🍰

 

Коментари

  1. Здравейте, може ли да обясните какво означава “бъркане до готовност” на карамелизирания слой?

    1. Здравейте, трябва да добавите портокалите към почти карамелизираните моркови и след това да ги готвите, докато се получи хубав карамелен цвят. Внимавате да не прегорите карамела.

Оставете коментар

Задължителните полета са отбелязани с *